Kim Wiström, gruppchef på Anticimex i Västervik, beskriver råttor som ett ökat problem i det svenska samhället. Det är bland annat en konsekvens av hur levnadsstandarden förändrats under de senaste årtionden.
– Urbaniseringen och stora avloppssystem gör att det finns gått om boplatser och föda för råttorna, förklarar han.
Förekomsten av möss ligger däremot på en jämn nivå, både nationellt och lokalt. Under förra året utförde Anticimex i Kalmar län omkring 1700 saneringar, vilket är en siffra som motsvarar den som hittills gäller för 2015. När det gäller råttor har Anticimex hittills i år gjort ungefär 1200 saneringar, vilket redan är 100 fler än för hela föregående år.
Kim Wiström berättar att både förhållningssätt och regler kring skadedjursbekämpning har förändrats. Tidigare användes gifter ofta i förebyggande syfte. Men så arbetar man inte längre. Eftersom den största delen av gifterna hamnar direkt i naturen och innebär en miljöfara är målet att använda så lite gifter som möjligt. Ett led i det är att kommuner, exempelvis Västerviks kommun, använder elektroniska fällor utan gift för att bekämpa råttor och möss i sina byggnader.
– I framtiden kommer det att se ut så på den privata marknaden också, säger Kim.
Det är alltså först om du upptäcker råttor eller möss inomhus som det blir aktuellt att starta någon form av sanering. Då kan du antingen köpa gift i butik eller vända dig till ett företag som jobbar med sanering, exempelvis Anticimex. Eftersom det finns en hel del olikheter mellan råttor och möss ser också saneringsprocessen olika ut.
– Råttor är känsliga för förändring. De har ett starkt vanemönster och det kan därför ta upp till en vecka innan de vågar gå in i en fälla som tillkommit, förklarar Kim.
Både möss och råttor är smidiga djur som kan ta sig in genom små utrymmen - en mus kan krypa genom ett hål som endast är 6-7 millimeter stort. Därför kan det vara svårt att förhindra att djuren har en fysisk möjlighet att komma in i din bostad, men för att minimera risken kan det vara bra att kolla så att ventiler och socklar håller tätt. Det finns också andra sätt att förebygga att möss och råttor kommer in. Det kan handla om att rensa bort vegetation intill husgrunden, plocka bort fallfrukt från marken, att inte placera fågelbord för nära huset och rensa bort överflödig fågelmat. Det är också bra att regelbundet rota runt i komposten.