Lindrigt getingår – men istället...

Problemen med getingar har minskat i Västervik jämfört med förra sommaren. Men rapporter om råttor har ökat, bland annat på grund av skräp och att kommunen växer.

Skadedjur. Råttsaneringar har ökat de senaste åren.

Skadedjur. Råttsaneringar har ökat de senaste åren.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Skadedjur2017-08-04 07:30

Råttor kan orsaka allvarliga skador på hus och kan även bära på bakterier och virus. Enligt Kim Wiström på Anticimex i Västervik ser man en ökning av antal råttor i Västervik.

– Det är inte fler under sommaren men generellt kan man se en ökning under de senaste åren.

Även saneringsstatistiken visar på en stor ökning. Under förra året gjorde Anticimex 2 000 saneringar i Kalmar län, vilket var en ökning med 33 procent.

– Men det är ingen epidemi av något slag, säger Kim Wiström.

Råttökningen kan bero på att Västervik växer och då även avloppssystemen, som är en exemplarisk boplats för djuren.

– Det kan även vara så att när vi nu gräver mer, skrämmer vi upp råttorna och därför ser vi dem oftare.

Ett råttpar föder ett 30-tal ungar per år. Eftersom de individerna i sin tur förökar sig ger det en kedjereaktion som kan resultera i mellan 800 och 1 000 ungar per år. Djuren trivs på platser där det finns människor, då de gillar samma sorts mat. Därför är sophanteringen viktig för att motverka råttökningen.

– Där sopor och mat finns, där syns också råttorna. Nu på sommaren är det till exempel många som äter ute och lämnar matrester efter sig, vilket lockar fram råttorna.

Enligt Anticimex har det genomförts 70 procent färre saneringar av getingar denna sommar jämfört med tidigare år. Enligt Kim Wiström brukar det bli en getingsommar ungefär vartannat år.

– Det är naturen som själv reglerar hur många getingar det blir per år. Det beror bland annat på klimatet, tillgång till mat och boenden. Förra året var det till exempel en varmare försommar och då blev det fler getingar, säger han.

Så undviker du råttor

- Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

- Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

- Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

- Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

- Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där mängden råttor ökar.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!