På en anslagstavla och på flera ställen vid stallet varnas sedan en tid tillbaka hundägare för en skabbräv i området.
Vid ett par tillfällen under de senaste veckorna har nämligen en tufsig räv synt vid stallet, både inomhus och ute på stallplanen.
På Målserum har de varit i kontakt med skyddsjägare som misstänker att det finns ett gryt i närheten. Det är inte första gången man ser skabbsmittad räv i området.
Gunnar Glöersen är jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet. Han berättar att skabbutbrott kommer med jämna mellanrum.
– På åttiotalet var räven verkligen i fara på grund av all skabb. Nu har stammen återhämtat sig och skabbsmittan blossar upp ibland. Ofta när rävstammen ökar, säger han.
Han berättar att det är ganska vanligt att hundar smittas. De rullar sig gärna där en räv varit och kan på så sätt få kvalstren i pälsen.
– Vid rätt förhållanden kan kvalstren leva i en grop eller ett gryt upp till två veckor.
Det är heller inte ovanligt att smittade rävar letar sig närmare bebyggelse, där kan de få värme och mat. Båda kan vara svåra att tillgodogöra sig om räven måste klia sig hela tiden.
– Det är en plågsam sjukdom och smittade rävar kan få något tamt över sig, de söker enkla sätt att tillgodose sina behov.
Hundar kan ganska enkelt bli av med sjukdomen, det finns effektiva mediciner. Smittade rävar är det vanligare att man skjuter.