Oro för kommunens vård

I kommunvården råder ingen sköterskebrist. Men det finns risk att landstingets sköterskebrist går ut över patienterna i den kommunala vården. Vilket oroar i både Västervik, Vimmerby och Hultsfred.

Angelica Katsanidou, ordförande i socialnämnden.

Angelica Katsanidou, ordförande i socialnämnden.

Foto: Arkivbild: Anders Steiner

Sjukvård2015-01-31 04:02

VT har tidigare berättat om sköterskebristen i landstinget. Också på andra platser i landet ser läget likadant ut. Inom Västerviks kommunala vård råder däremot ingen sköterskebrist i nuläget. Men det finns en oro att landstingets situation ska resultera i hårdare belastning på den kommunala vården, vilket kan göra att personalen inte räcker för patienternas behov.

Anneli Wahlin, chef för hälso- och sjukvårdsverksamheten i kommunen, berättar att det råder samma bekymmer med att rekrytera sjuksköterskor i kommunen som det gör i landstinget.

– Men just nu är vi fullbemannade och det är vi väldigt glada över.

Däremot är hon orolig för hur landstingets sköterskebrist kan komma att påverka kommunens vård. En risk är att patienter skickas hem för tidigt, vilket i så fall ger ett ökat vårdbehov på kommunens äldreboenden och korttidsboenden.

– Jag har lyssnat av med Vimmerby och Hultsfred kommun, de är också oroliga.

Anneli Wahlin anser att det normalt finns en god samverkan mellan kommunen och landstinget, men är kritisk till bristen på kommunikation som funnits kring sköterskebristen som uppstått i landstinget.

– Men vi har ett möte inbokat nu, berättar hon.

Också Angelica Katsanidou (S), ordförande i socialnämnden, ser det som en risk att sjuksköterskebristen i landstinget även ska slå mot den kommunala verksamheten.

– Det kan bli en förskjutning, så att det blir ett ökat tryck på den kommunala vården.

Därför kommer de titta närmare på problematiken, för att förhindra att patienter bli lidande. Samtidigt har problematiken kring sköterskebrist funnits länge och är därför en fråga som ofta diskuteras, menar Angelica Katsanidou.

– Vi jobbar aktivt med de här frågorna i princip hela tiden.

Personalbristen är ett nationellt problem och gäller även andra personalgrupper än sjuksköterskor. I Västervik är socialsekreterare en annan personalgrupp det råder brist på.

Att starta ett sjuksköterskeprogram i Västervik var också ett led i arbetet för att motverka problematik kring sjuksköterskebrist, menar Angelica Katsanidou.

– Man står inte handfallen, men det är ett svårt problem vi måste jobba med hela tiden.

Sköterskebristen

En konsekvens av sköterskebristen i landstinget är att en av åtta operationssalar kommer stängas i slutet av februari. Men redan i höstas märktes krisen på Västerviks sjukhus: en sal som stängts tillfälligt under sommaren förblev stängd. En metod för att lösa problemet har varit att anställa sjuksköterskor via ett bemanningsföretag från Ungern, vilket inte fungerade. Några åtgärder som gjorts för att locka fler sjuksköterskor hit är att: höja ingångslönen för sjuksköterskor med 1000 kronor, starta en sjuksköterskeutbildning i Västervik och gå ut med anbud till bemanningsföretag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om