Hög belastning på akuten

Isiga promenadvägar betyder hög belastning på landets akutmottagningar. I Västervik kan sjukvårdspersonalen räkna med fem patienter om dagen som kommer in för att de ramlat och slagit sig.

Många äldre klarar sig från fallolyckor utomhus tack vare broddar.

Många äldre klarar sig från fallolyckor utomhus tack vare broddar.

Foto: Ola Axman

Sjukvård2012-12-29 00:40

Redan innan halkan slog till i mellandagarna var det mycket att göra på akutmottagningen. Kring julhelgen sökte många vård för alla möjliga slags åkommor och skador.

– Det har varit väldigt mycket, hög belastning både på förmiddagar och eftermiddagar, berättar Anders Bergsten, sjuksköterska på Västerviks akutmottagning.

Töväder på juldagen och annandagen följdes av kyligare väder på fredagen. Minusgraderna gjorde att det frös till och blev blankis på sina ställen. Många flanörer halkade och slog sig rejält.

– Det har varit en hel del, både fot- och handledsfrakturer. Som det brukar, säger Anders Bergsten.

Han uppskattar att det kommer in fem patienter om dagen som ramlat och slagit sig. Mest är det folk i medelåldern, men även yngre människor söker vård. Inte så många äldre som man skulle kunna tro.

– De äldre ger sig kanske inte ut, och ofta har de halkskydd.

Halkskydd som broddar är ett bra sätt att undvika fallskador. I år har de sålt som smör på på Apoteket Lejonet, alldeles intill sjukhuset i Västervik. Ganska många köpte broddar till någon närstående i julklapp.

– Vissa större storlekar har tagit slut, berättar Johanna Norrby, apotekstekniker.

En hel del av kunderna är äldre, men även bland yngre har halkskydden blivit allt mer populära. Kvinnor är den absolut mest frekventa broddkunden.

Vad är det som är så bra med broddar?

– Man slipper halka. Framför allt gamla som lätt bryter sig, vi yngre klarar oss bättre än äldre, säger Johanna Norrby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om