Brist på sekreterare i vården

13 av 21 landsting och regioner har svårt att rekrytera medicinska sekreterare. På Medicinska avdelningen på Västerviks sjukhus är problemet ett faktum.

Bristyrke. Kristin Karlsson säger att bristen på sekreterare gör att administrationen tar längre tid.

Bristyrke. Kristin Karlsson säger att bristen på sekreterare gör att administrationen tar längre tid.

Foto: Ilkka Ranta

Sjukvård2015-07-13 16:46

Mer än hälften av Sveriges landsting och regioner uppger, i en enkät från Sveriges Radio Ekot, att det har blivit svårare att rekrytera medicinska sekreterare, det senaste året. På Västerviks sjukshus är bristen större än tidigare år.

– I år fick vi inte tag i någon sommarvikarie. Vi kör på den vanliga personalstyrkan och tar semester omlott, säger Kristin Karlsson, som är medicinsk sekreterare på Västerviks Sjukhus.

Under sommaren arbetar det därför en sekreterare per avdelning istället för två. Det kan resultera i att sekreterarna får en högre arbetsbelastning och att patienterna får vänta längre på remisser, intyg och kallelser.

– Vi är två för lite under sommaren men vi går inte på knäna. Det är dock stressigt i perioder, eftersom vi inte vet hur många som det kommer in till den akuta vården.

I Vimmerby finns en sekreterarutbildning. Men enligt Kristin Karlsson, fångas de som går ut det tvååriga programmet snabbt upp av andra sjukhus som Linköping och Nässjö.

– För att locka hit fler sekreterare från andra sjukhus tror jag att lönerna måste höjas och att människor måste få mer kännedom om yrket. Många tror att vi bara antecknar men vi gör mycket mer, som att skicka iväg prover och att skriva remisser.

Under de kommande tio åren räknar Sveriges kommuner och landsting (SKL), att det kommer att behövas 9 000 olika vårdadministratörer. Och antalet medicinska sekreterare som snart går i pension är större än bland andra grupper inom vården.

– Det är många som börjar närma sig pensionsåldern. På vår klinik är det fyra stycken som är mellan 58 och 62, säger Kristin Karlsson.

Henrik Holmberg är sjukhuschef på Västerviks sjukhus. Han säger att de följer bemanningsutvecklingen och att en av orsakerna till att det är svårt att rekrytera är att medicinska sekreterare är mer specificerade i dag.

– Det gör det svårare att ta in vem som helst. Det ska vara en sekreterare med rätt kompetens som kan området. Men sedan är det även ett bristyrke, säger han.

För att lösa problemet arbetar Västerviks sjukhus med att göra arbetena mer attraktiva. Det genom att förflytta arbetsuppgifter, som inte behöver så hög kompetens, från till exempel läkare till medicinska sekreterare.

– Att enbart förflytta arbetsuppgifter är inte en lösning. Men om vi kan presentera ett arbete som är meningsfullt och spännande tror jag att det är en plats man vill vara på.

0490-66687

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om