Sjukhuset laddar för prinsessförlossning

Hittills har allt varit väldigt hemligt. Men nu kan VT avslöja att prinsessan Madeleine kommer att föda sitt och maken Chris O'Neills andra barn – som beräknas anlända i juni – på Västerviks sjukhus.

31 mars 2015 09:10

Överbeläggning på förlossningsavdelningarna är ett vanligt problem i Stockholm sommartid och redan väljer många stockholmare att föda i sommarstaden Västervik.

– Här blir de inte runtskickade mellan olika sjukhus och det finns alltid plats, säger barnmorskan Cecilia Hellman.

Då prinsessan och hennes familj redan befinner sig på Solliden på Öland kommer de snabbt att med helikopter kunna ta sig över Kalmarsund. I de första diskussionerna stod valet mellan sjukhusen i Västervik, Kalmar och Visby.

– Det var vår specialisering på bedövningsmetoden Västerviksmetoden som vägde till vår fördel, berättar Cecilia Hellman.

Tillsammans med undersköterskan Frida Bastman kommer hon att ha jour när det blir dags för prinsessan att föda. Det tillhör inte det normala att man avsätter ett specifikt par för att ansvara för en enda förlossning.

– Vi jobbar normalt åttatimmarspass och byter av varandra sen. Men av säkerhetsskäl gör vi ett undantag den här gången, förklarar Frida Bastman.

Prinsessan Madeleine har önskat att få föda enligt "basprogrammet" och hon vill inte ha någon särbehandling.

– Vi har att förvalta skattebetalarnas medel på bästa sätt. Detta gör att vi inte kommer att göra några speciella förändringar i lokaler och utrustningar på urval av prinsessans förlossning, berättar sjukhuschef Henrik Holmberg.

Men vissa specialarrangemang kommer man inte undan.

– Det vi måste göra är att se över säkerheten vilket hovet ställt förfrågningar kring. Vidare har vi att se över sekretessrutinerna vilket redan har ställts på sin spets då detta hittills endast varit känt av en liten krets på sjukhuset och i landstinget.

Henrik Holmberg hoppas att prinsessförlossningen ska innebära ett lyft för hela sjukhuset.

– Det blir en juvel i vår krona och ett bevis på att invånarna har kunglig standard på vården.

En liten specialhyllning kan sjukhuset ändå inte låta bli.

– Vi kommer att införskaffa vårdkläder med ett mer modernt snitt vilket i realiteten innebär figursydda kläder med intressanta detaljer. Detta gör vi för att hylla vår modeprinsessa och vi bedömer att en sådan åtgärd är rimlig utifrån ett skattebetalarperspektiv – vi är övertygade om att länets invånare vill ge prinsessan lite guldkant, säger Henrik Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!