2008 lades patientbiblioteket på Västerviks sjukhus ned. Sedan dess huserar det medicinska biblioteket där istället. Till årsskiftet kan det försvinna från sjukhuset.
Än så länge handlar det om ett förslag och när förändringen eventuellt ska äga rum är ännu inte klart, säger Christer Holmgren som är förvaltningschef för landstingen i Kalmar län.
Förslaget går ut på att landstinget och Linnéuniversitetet ska samarbeta, för att få bibliotek med universitetsstandard. Det skulle i så fall innebära att de lokala biblioteken, bland annat det som finns på Västerviks sjukhus, försvinner och verksamheten förläggs till biblioteken i Kalmar och i Växjö.
Den nya bibliotekstjänsten skulle bli webbaserad och det material som inte finns på intranät och internet skulle skickas till respektive sjukhus över natten, efter att det beställts.
– Målet är att det ska bli bättre för vår personal och våra studenter, säger Christer Holmgren.
Han säger att det är de höjda kraven på utbildningarna och informationen, samt ett större antal studenter som kräver nya lösningar för att hålla en så hög kvalité som möjligt på bibliotekstjänsterna.
Personalen som i dag arbetar på de medicinska biblioteken, i Västervik handlar det om cirka två tjänster, kommer om förslaget går igenom att erbjudas plats på något av Linnéuniversitetets bibliotek.
– Det är i dag en tjänst som vi redan köper från Linnéuniversitetet, säger Christer Holmgren.
Anna Michaëlsson är chefsläkare på Västerviks sjukhus. Hon är ännu inte insatt i förslaget och kan bara uttalas sig principiellt.
– A och O vid studier är att kunna lyfta ner en bok från hyllan. Det är viktigt att vi har ett fungerande bibliotek för alla våra studenter.
Henrik Holmberg är sjukhuschef på Västerviks sjukhus. Han ska under torsdagen få veta mer om förslaget.
– Bibliotekstjänster måste finnas kvar så klart, men det kanske inte är nödvändigt att de finns på plats. Redan i dag beställs mycket referensmaterial från andra bibliotek, säger han.