Margaretha Olsson är enhetschef i Västervik och i Kalmar.
– När vi samlar vårt team på ett och samma ställe får vi bättre resultat. Innan har många funktioner varit utspridda över hela sjukhuset.
ABC står för Anorexi Bulimicenter och här behandlar man flera olika former av ätstörningar.
Innan har det i Västervik funnits en ätträningsenhet på sjukhuset.
Uppdraget att starta den så kallade ABC-mottagningen fick man i januari förra året.
Den 12 februari öppnar man officiellt, men verksamheten är redan igång. Den nya mottagningen ligger på Nygatan i Västervik och har skapats efter Kalmarmodell. Där har en liknande enhet funnits sedan 15 år tillbaka. Den tar emot runt 160 nya patienter varje år, 53 procent har inte sin diagnos kvar efter ett år vid verksamheten.
Ätstörningar är komplicerade och kräver ofta flera insatser.
– De här är psykiska sjukdomar som i allra högsta grad påverkar kroppen. Det hänger ihop och kan bli en ond cirkel där man både kroppslig och framförallt psykiskt mår fruktansvärt dåligt.
För att patienterna inte ska bli runtslussade inom sjukvården är den nya enheten multiprofessionell, här har man samlat flera yrkeskategorier. Läkare, dietist, socionom, psykolog, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut och medicinsk sekreterare finns alla under ett och samma tak.
När man själv söker för ätstörningar, eller blir remitterad till mottagningen lägger man efter samtal och diagnosticering upp en individuell handlingsplan. Där kan psykologsamtal, enskilt eller i grupp, och olika behandlingar ingå.
På mottagningen finns bland annat daglig verksamhet som sjuksköterska Malin Hising håller i.
– Vi äter tillsammans och vi lär oss om kroppen och dess funktioner. Vi övar på mindfulness och ger kunskap genom kostlära och anatomi, bland annat, säger hon.
Sjukgymnasten Elin Eriksson har också kroppen i fokus i sin verksamhet.
– Vi gör mycket men bland annat medicinsk yoga där vi lär ut att acceptera sin egen kropp. Det handlar om att våga vara i sin egen kropp för många av våra patienter.
Just kroppsuppfattning är en viktig del.
– Många lider av föreställningar om sin kropp som inte stämmer, det är en stor del i problematiken. säger Margaretha Olsson.