Under förra veckan gjorde Kustbevakningen en nationell satsning med syftet att uppnå ökad säkerhet till havs. Satsningen går under namnet "Trygg och säker till sjöss" och innebar ett större antal kontroller av både nykterhet och fart. En liknande satsning gjordes förra året under samma vecka. Tanken är att fortsätta med detta varje år, för att få jämförbara siffror. Pär-Åke Eriksson, stationschef i Västervik, berättar att de under kontrollerna hittade 2 båtar som körde för fart och 2 stycken som påvisade onykterhet. Vid kontrollerna förra året fann de ingen som körde för fort eller var onykter.
– Men det är svårt att säga något generellt utifrån detta, menar Pär-Åke Eriksson.
Det beror på att Västervik är ett litet område och att väder och andra tillfälligheter kan ha stor inverkan på utfallet.
"Trygg och säker till sjöss" syftar också till att ge allmänheten större möjligheter att träffa Kustbevakningens personal. Utifrån mötena som uppstod förra veckan och baserat på tidigare erfarenheter tror Pär-Åke Eriksson att allmänheten blivit bättre på säkerhet när de åker båt.
– Fler använder flytväst och har brandsläckare i båtarna. Och fler försöker hålla sig uppdaterade om vädret.
Allmänheten är helt enkelt mer intresserad av säkerhet i dag, tror han.
Bilden känns igen på nationell nivå. Sammanlagt i landet kontrollerades 758 båtar under de extrainsatta kontrollerna föregående vecka. Endast 6 av kontrollerna ledde till rapporter angående onyktra förare.
– Sjöfylleristatistiken har gått ner. De senaste åren har det blivit färre och färre för varje år, säger Ulrika Nilsson, stabschef på Kustbevakningen.
Den gemensamma bilden på Kustbevakningen är att den ändrade lagen har gett effekt. Lagen trädde i kraft 2010 och innebar att en promillegräns infördes även för sjöfylleri. I kombination med ökade kontroller har det gett effekt, menar Kustbevakningen. När det gäller hastigheter syns däremot ingen nationell förändring.
– Det verkar vara ungefär lika många som kör för fort, säger Ulrika Nilsson.
Framför allt är det de snabbare båtarna som har svårt att hålla hastighetsbegränsningen på ställen där maxgränsen är 5 eller 7 knop.
För Sjöräddningssällskapet har sommaren sett ut ungefär som i fjol. Sammanlagt i sommar har de rykt ut 25 gånger. 15 av fallen ägde rum i maj.
– Det var mycket i maj, sedan har det varit rätt lugnt, säger Torbjörn Karlsson på Sjöräddningssällskapet i Loftahammar.