För att få svar på den frågan genomförde två forskare från Högskolan Väst i Trollhättan 18 djupintervjuer med arbetslösa ungdomar i Västerviks kommun under 2014. Initiativet togs av Campus Västervik.
Målet är att forskningen ska skapa mer förståelse för en utsatt grupps situation.
– Det är något man velat få undersökt och det kan vi förhoppningsvis hjälpa till med.
Det säger Anita Beckman. Hon är doktor i etnologi och har tillsammans med Åsa Andersson, också hon doktor i etnologi, genomför intervjuerna.
– Vi har ställt frågor om hur man själv upplever sin situation och fått höra deras tankar om hur det är att vara ung och arbetslös i Västerviks kommun. Vi ville ha in svar om deras erfarenheter och hur de upplever sina möjligheter.
Hon menar att det är intressant att undersöka hur arbetslösa unga, i det här fallet de mellan 19 och 25 år, ser på sina möjligheter i en landsbygdskommun.
Campuschefen Jerry Engström menar att svaren bör intressera Campus men också många andra i kommunen.
– Grunden är att vi upptäckte att det inte finns någon liknande forskning om den här gruppen och vi ville veta mer. Det är viktigt för hela kommunen och för oss. Förhoppningsvis kan vi ta lärdom av forskningen.
Han menar att exempelvis Arbetsförmedlingen, arbetsgivare och försäkringskassan tjänar på att veta mer, och bättre kan sätta in åtgärder.
– Det övergripande målet är att få fler unga att stanna i vår kommun och få veta vad som krävs av oss för att de ska kunna göra det.
Än så länge är inte intervjuerna analyserade, resultaten presenteras 16 april.