Många vill lära sig simma

Nu är simskolornas säsong här. I Västerviks kommun tränas simkunnigheten såväl i havet som inomhus eller ute i tempererad pool.

Simskola. Det här är en arkivbild från en simskola som hölls i Odensvi.

Simskola. Det här är en arkivbild från en simskola som hölls i Odensvi.

Foto: Arkivbild: Leif Pettersson

Simskola2015-06-17 17:38

Bland barn i åldrarna ett till sex år är drunkning den vanligaste dödsorsaken. Ett sätt att förhindra det, och kanske samtidigt ha väldigt roligt, är naturligtvis att anordna simskolor. Att göra detta utomhus under sommarhalvåret är en tradition som lever sig kvar i kommunen. Den här sommaren anordnas sommarsimskolor i Blackstad, Gamleby, Hjorted, Loftahmmar, Odensvi och Skedshult/Önhult.

I Blackstad, Hjorted och Odensvi drivs simskolan av den lokala idrottsföreningen, i Gamleby drivs den av föräldrarföreningen, i Loftahmmar av intresseföreningen och i Skedshult/Önhult av bygdegårdsföreningen. Blackstads simskola hålls i ortens tempererade utomhuspool. De andra simskolorna håller till i sjö eller havsvatten.

På badplatsen Sandgläntan i Loftahammar träffas barn från fyra år.

– De yngsta barnen lär sig nog inte att simma första året. Det beror på hur mycket vattenvana de har. Men vår målsättning är att de lär sig, säger Birgitta Svensson, från Loftahammars intresseförening.

Gruppen brukar bestå av ungefär 25 barn. Hitills i år har 15 barn anmält sig till simskolan som startar 6 juli.

Den nystartade simskolan i Gamleby kommer hållas vid Hammarsbadet. Sofia Olsson, från Gamleby föräldrarförening, berättar att de hitills fått in 14 anmälningar.

– Nya tillkommer varje dag.

Som VT tidigare berättat håller Västerviks simhall däremot stängt för renovering under sommaren, från 19 juni till 25 augusti. Sommarsimskolan som hålls i simhallen har redan startat och avslutas innan renoveringen.

Bakom simundervisningen står Västerviks simsällskap.

Simkunniga

Enligt en undersökning från 2014 ansåg 78 procent av svenska folket att de kan simma. 1994 skrevs simning in i den svenska läroplanen, vilket innebar att elever i årskurs fem ska vara simkunniga, samt kunna hantera nödsituationer i vattnet. Eftersom olika skolor tolkade detta olika infördes senare ett krav på hur långt elever i olika årskurser ska kunna simma, samt vilka moment de måste klara, för att kunna bli godkända i ämnet idrott och hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om