Kajsa Sjögren, Myrica Nerzén och Ulrika Andersson studerar till läkare på Linköpings Universitet. De är med i studentföreningen Kärleksakuten som åker runt till skolklasser och föreläser om kärlek, sex, relationer och normer. I egenskap av läkare föreläser de om kroppens anatomi.
– Men ur ett njutningsperspektiv, säger Ulrika Andersson.
Kärleksakuten berättar också om könssjukdomar utifrån ett medicinskt perspektiv, vilket gör att de får bidrag från Folkhälsoinstitutet.
Under måndagen besökte Kajsa Sjögren, Myrica Nerzén och Ulrika Andersson Gamlebygymnasiet, i samband med att kursen kring kärlek, sex, relationer och normer avslutades. De senaste veckorna har undervisningen skett under naturkunskapslektionerna och bland annat handlat om preventivmedel, genus och olika former av sexualitet. Nu bjöd man in utomstående föreläsare, för att få nya perspektiv och bidra till att det skulle kännas lättare för eleverna att ställa vilka frågor som helst.
– En del har lättare att fråga personer de känner sedan innan, andra har lättare att fråga främlingar. Nu har vi gett dem chansen att göra båda, säger naturkunskapsläraren Lisa Helms.
Trots att Kärleksakuten består av personer som läser någon medicinsk utbildning ligger fokus på att låta eleverna reflektera och tänka efter kring sexualitet och normer. Det sker exempelvis genom värderingsövningar.
– Vi vill bidra till ett reflekterat förhållningssätt kring sin egen och andras sexualitet, säger Myrica Nerzén.
Utifrån erfarenheten av att föreläsa kring sexualitet och normer i skolklasser berättar hon att det ofta är mycket som eleverna aldrig funderat över. Som vad otrohet egentligen innebär enligt en egen uppfattning, oberoende av någon annans definition.
– Målet är att de ska fortsätta tänka aktivt, efter att tankarna har väckts här.
Ett viktigt förhållningssätt för Kajsa Sjögren, Myrica Nerzén och Ulrika Andersson är att vara så neutrala som möjligt. När de föreläser om kroppens anatomi är målet därför att det ska göras helt utan värderingar.
– Till exempel säger vi inte att "penisen blir styv för att kunna föra in den i vaginan", utan bara "penisen blir styv", punkt, säger Ulrika Andersson.
Ambitionen är att aldrig exkludera någon, och att inte styra elevernas tankesätt enligt rådande normer, utan bara berätta och låta dem själva reflektera utifrån nya perspektiv.