Dyster bild för kommunen

I dag gästar Västervikspolitikern Harald Hjalmarsson maktens högborg Rosenbad. Han är inbjuden för att komma med reflektioner på en rapport som spår en tuff framtid för många landsbygdskommuner.

Kommenterar utredning. I dag är Västervikspolitikern Harald Hjalmarsson inbjuden till ett seminarium i Stockholm. Han ska komma med reflektioner om en rapport som varnar för stora framtidsutmaningar för svenska kommuner.

Kommenterar utredning. I dag är Västervikspolitikern Harald Hjalmarsson inbjuden till ett seminarium i Stockholm. Han ska komma med reflektioner om en rapport som varnar för stora framtidsutmaningar för svenska kommuner.

Foto: Anders Steiner/Arkiv

Seminarium2015-12-09 09:00

18 kronors skattehöjning!

Nej, än så länge finns inte det förslaget för Västerviks kommun, men när den statliga långtidsutredningen spår framtiden för svenska kommuner så varnas det för en kostnadskris för många svenska landsbygdskommuner. Det är en mix av utflyttning av människor i arbetsför ålder, och en ökad andel åldringar som kan tvinga fram kraftiga skattehöjningar om inget görs.

För en lekman låter "långtidsutredningen" som ett extremt tråkigt ord. Enligt Harald Hjalmarsson är utredningen ett viktigt verktyg både för regeringen, och svenska kommuner.

– Alla kommuner försöker ha en långsiktig vision. Den måste bygga på en omvärldsbevakning.

I långtidsutredningen försöker man spå utvecklingen 15 år framåt i tiden i Sverige. I en delrapport pekas den åldrande befolkningen, och att en stor del av Sveriges kommuner krymper i storlek ut som en dramatisk utmaning.

I ett seminarium som arrangeras under onsdagen ska Harald Hjalmarsson och ytterligare ett antal inbjudna sakkunniga komma med reflektioner och kritik mot slutsatserna i rapporten. Så småningom ska det också presenteras förslag på lösningar på de problem som presenterats.

– Det handlar inte bara om enkla lösningar, som att öka skatteutjämningen. Kommunerna måste hitta sätt att arbeta effektivare. Vi kan också tvingas till strukturella lösningar, säger Harald Hjalmarsson.

Det kan innebära kommunsammanslagningar.

– Det kan gå mot enheter med 40 – 50 – 60 000 invånare. Mindre kommuner klarar inte av att hålla alla specialfunktioner, säger han.

Kan Västervik bli kvar som självständig kommun?

– Jag vill ju gärna det, och vi har fördelen att vi är en lite större kommun, men om vi inte ingår i några sammanslagningar måste vi istället ingå i samarbeten med andra kommuner, säger Harald Hjalmarsson.

Du är inbjuden i egenskap av vice ordförande i Regionförbundet i Kalmar län. Har man medvetet valt någon just det här länet?

– Jag blev tillfrågad om det här uppdraget innan slutsatserna kom, men det stämmer att Kalmar län står inför stora utmaningar. Men det delar vi med flera län.

Hur bråttom är det att hitta lösningar?

– Långtidsutredningen har perspektivet år 2040, men vissa frågor kan vi behöva arbeta med i planeringen för kommande år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om