De vill locka ungdomar att spela schack

Ett socialt intresse som man kan ha nytta av även i arbetsliv och skola. Så beskriver Jörgen och Victor sin stora passion: schack.

Foto: Nathalie Chavez

Schack2015-08-14 15:56

Västerviks schackklubb bildades 1946. Sedan 1980 har klubben funnits på Hallströmsgatan. Där har såväl unga som gamla genomfört snabba matcher eller spelat i flera timmar. Jörgen Andersson är en av klubbens eldsjälar. Att alla spelar mot varandra, oavsett ålder och kön, ser han som en av de stora fördelarna med schack.

Helgens schackturnering Västervik Open står för dörren när VT pratar med Jörgen. Tävlingen anordnas till minne av Västerviksspelaren Hugo Karlsson, Jörgens far.

– Han engagerade sig mycket för ungdomarna, berättar Jörgen.

Just nu upplever klubben att det är svårt att värva nya ungdomar.

– Vi har mellan två och fyra ungdomar en vanlig spelkväll, för bara ett par år sedan var vi 15 eller 16 stycken.

För att locka fler ungdomar vänder de sig till kommunens skolor. Till hösten planerar de att göra besök i flera klasser.

– Vi börjar med att berätta om schack och går igenom reglerna. Om det sedan finns ett intresse i klassen kommer vi tillbaka kontinuerligt och lär ut mer.

Jörgen berättar att schack faktiskt förekommer som en del av undervisningen på skolor runt om i landet, vilket han hoppas ska sprida sig till Västerviks kommun också.

– Man får ofta bättre koncentration av att spela schack. Jag har besökt skolor genom åren där elever som haft svårt att sitta still kan koncentrera sig när de får spela schack.

En av orsakerna till att det är svårt att locka ungdomar nu kan vara att många spelar spel, exempelvis schack, över internet, tror Jörgen.

– Det är också svårare att behålla ungdomarna i verksamheten i dag, oavsett vilken förening det handlar om.

Men i klubben finns flera medlemmar som börjat som barn och aldrig slutat engagera sig. Victor Nilsson är en av dem. I dag är han i 30-årsåldern och han började spela schack när han var 7 år.

– Min mattelärarinna tyckte att jag var så duktig på matte. Så hon sa till mig att jag borde prova schack, berättar han.

7-årige Victor följde rådet och upptäckte snabbt att schack passade honom.

– Det är enkelt att lära sig, men ändå komplicerat.

Han minns att klubben var full av ungdomar då, mellan 30 och 40 stycken.

– Det är så mycket annat som lockar nu, säger han som en potentiell anledning till att antalet ungdomar i klubben minskat.

För Victors del har schackspelet aldrig konkurerats ut av någon annan aktivitet. Men han har spelat en del fotboll vid sidan av, för att få springa lite.

– Det är många schackspelare som håller på med någon fysisk sport också.

Schack innehåller flera olika aspekter som väckt Victors intresse. Dels gillar han spelets strategiska moment. Och att inget parti är sig likt.

– Det finns så oändligt många kombinationer. Man kan känna igen sig i olika ställningar, men det är ändå annorlunda.

Till vardags jobbar Victor med programmering.

– Schack ger ett logiskt tänkande som jag tror att jag har fått lite hjälp av på jobbet.

Lagsammanhållningen är också viktig, tycker Victor, som just nu främst tävlar i lag.

Schack

Så här får pjäserna i ett schackspel flyttas: Bönderna flyttas alltid framåt. I sitt första drag kan de gå två rutor framåt, därefter endast en ruta i taget. Löparen går på diagonalerna, obegränsat antal steg, om den inte blockeras av en annan pjäs. Springaren, också kallad häst, går två steg framåt och ett åt sidan, alternativt ett fram och två åt sidan. Springaren är den enda pjäsen som får hoppa över andra pjäser. Tornet går rakt framåt, bakåt, eller åt sidan, obegränsat antal steg. Damen går obegränsat antal steg rakt framåt, bakåt, åt sidan eller diagonalt. Kungen går som damen, men endast ett steg i taget. Kungen får aldrig ställas så att den är hotad av någon annan pjäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om