Sammanslagning på väg

Ska landstinget och regionförbundet i Kalmar län gå ihop? Vid landstingsstyrelsens möte den 6 maj ska ett sådant förslag behandlas.

Samgående. En sammanslagning av regionförbundet och landstinget skulle innebära att både hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och näringslivsfrågor hamnar under samma tak. Det gillas av både moderaten Harald Hjalmarsson och miljöpartisten Akko Karlsson i regionförbundets styrelse.

Samgående. En sammanslagning av regionförbundet och landstinget skulle innebära att både hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och näringslivsfrågor hamnar under samma tak. Det gillas av både moderaten Harald Hjalmarsson och miljöpartisten Akko Karlsson i regionförbundets styrelse.

Foto: VT arkiv

Samhällsorganisation2015-04-21 07:54

Förslaget innebär att en utredning ska tillsättas om en eventuell sammanslagning.

– Att göra en sådan här sammanslagning är nödvändigt, menar moderaten Harald Hjalmarsson i Västervik, tidigare ordförande i regionförbundet, numera en av dess två vice ordförande.

Anledningen är att bereda väg för en kommande sammanslagning av flera län till en större region. Framför allt ser han ett samgående med Östergötlands och Jönköpings län, eventuellt också med Kronobergs län.

– I våra grannlän har man redan gjort denna sammanslagning av regionförbund och landsting och sagt att man redan 2019, efter nästa val, vill bilda en storregion. Den förra regeringen var inte för en regionförstoring och det beklagar jag, men den nya regeringen vill regionförstora, och det är bra.

– Regionförstoringen längre fram är det viktigaste, sammanslagningen av regionförbund och landsting är steget på vägen dit, menar han.

Politiker från båda lägren är inne på samma linje. Landstingsrådet och socialdemokraten Anders Henriksson säger till Barometern att målet är att snart kunna inleda arbetet med att slå samman organisationerna.

I så fall ska en utredare anställas som ska ta fram ett förslag för hur en sammanslagning kan ske. Utredningsförslaget ska vara klart till januari nästa år. Inom ett år kan då landstinget ansöka om samgående hos regeringen som beslutar i frågan. Vid nästa val i september 2018 väljs ledamöter till det nya regionfullmältige, som då ersätter landstingsfullmäktige och regionförbundets nuvarande styrelse.

Akko Karlsson från Lofta är den andre av regionförbundets två vice ordförande:

– Det positiva med förslaget om sammanslagning är att det blir en starkare organisation och direktvalda ledamöter.

– En risk är att sjukvårdsfrågan kommer att dominera så att regionala utvecklingsfrågor drunknar. En annan risk är att kommunerna kan tappa sin samverkan i primärkommunala frågor och att man tappar den kompetens i miljö- och näringslivsfrågor som i dag finns hos regionförbundet, säger hon.

Samhällsplaneringen skulle underlättas mycket med en organisation i stället för dagens två menar Harald Hjalmarsson:

– I den nya organisationen måste man se till att hälso- och sjukvårdsfrågor inte tar över så att andra frågor försvinner. Hälso- och sjukvården står för 70-80 procent.

– Kollektivtrafiken är ett tydligt exempel som skulle vinna efter ett samgående. Den ligger nu under landstinget och till exempel regionala utvecklingsfrågor hos regionförbundet. De borde hanteras av ett och samma organ.

Regionförbundet Landstinget

33 ledamöter i styrelsen och lika många ersättare. 22 av ledamöterna utses av kommunerna och 11 av landstinget. Arbetsutskottet har sex ledamöter och två ersättare. Primärkommunala nämnden utses av styrelsen och hanterar primärkommunala frågor.

67 politiskt valda ledamöter i landstingsfullmäktige och fungerar som landstingets riksdag. 15 politiker i landstingsstyrelsen ska verkställa fullmäktiges beslut och fungerar som landstingets regering. Fyra landstingsråd och fyra oppositionsråd leder det politiska arbetet.

Källor: www.ltkalmar.se och www.rfkl.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om