De senaste åren har det blivit allt mer att göra på miljö- och byggnadskontoret. Västervik utvecklas, flera bostadsområden skapas och kommunens invånare och företagare verkar vara byggsugna. Det ser man inte minst på antalet inkomna ärenden på miljö- och byggnadskontoret.
Det är en verksamhet som inte så många vet särskilt mycket om, de flesta har kontakt med kontoret kanske en eller två gånger i sitt liv.
Kontoren ligger på Lunnargatan. De anställda jobbar som miljöinspektörer, byggnadsinspektörer, alkoholhandläggare och handläggare, bland annat. Hit kommer bygglovsansökningar, klagomål på fastigheter, ansökan om alkoholtillstånd, om att sälja tobak, miljöhandlingar för jordbruk och mycket mer. Verksamhetens område är omfattande.
Carolina Stalebrant är tillförordnad förvaltningschef. Under sig har hon en bygglovschef, Maria Ström, och en t.f miljöchef Anders Fröberg. I takt med att staden växer, växer också antalet anställda på kontoret, 33 personer är man nu. Rekrytering var nödvändigt, trycket på framför allt bygglovshandläggarna är stort.
– Vi låg efter och har haft hög personalomsättning. Vi har nyanställt men har inte kommit ifatt riktigt än, berättar Maria Ström.
650 ärenden hanterade man förra året. Och många av de sökande tycker att det tar för långt tid.
– Det tycker man oavsett hur lång tid det tar. När man bestämt sig för att bygga kan det inte gå fort nog, säger Maria Ström.
I dag ligger snittiden på ett ärende på 35 dagar, en del tar längre tid, en del går med vändande post.
2010 märktes en stor ökning av antalet ärenden, mycket hade antagligen med ROT-avdrag att göra. Just nu ansöker många om att bygga inglasade uterum, men vad som är populärt ändras.
Vi träffar de tre nyanställda Markus Högäng, Tobias Johannesson och Sofie Brorsson. De har bråda dagar för att sätta sig in i ett komplicerat arbete som styrs av ett omfattande regelverk.
– Det är mycket att göra. Många ärenden liknar varandra men skiljer sig ändå, berättar Sofie Brorsson.
Hon är byggnadsingenjör och gillar sitt nya jobb.
– Det är variationen som är spännande, säger hon.
Markus Högäng:
– Vi har mycket att göra med olika människor hela tiden, det är väldigt mycket telefonsamtal, kontakten är rolig, säger han.
Reglerna ändras ständigt och det tar minst tre år för en nyanställd att helt sätta sig in i arbetet, berättar Maria Ström.
I takt med att ansökningarna om bygglov ökar och utbyggnad av staden fortsätter får också miljösidan mer att göra.
– Att det byggs mycket och samhällets ökade miljökrav gör att vi har fullt upp vi med, säger Anders Fröberg.
Bland annat tar arbetet med enskilda avlopp tid. 8 000 avlopp ska inspekteras så att det uppfyller moderna miljökrav. Nu har man kommit halvvägs i det arbetet.
– Men mycket kontroller och miljöarbete handlar också om jordbruk och industrier, säger Anders Fröberg.
Miljöinspektörerna har många uppgifter. De ser till att hygienen är godkänd på restauranger, ger livsmedelstillstånd och hanterar frågor om strandskydd, bland annat.
Carolina Stalebrant berättar att förvaltningen ligger bra till när det handlar om kundnöjdhet. Samtidigt kan arbetet bli smidigare och man arbetar mycket med utåtriktad information, nu mer än tidigare.
– Vi vill utvecklas och göra det så enkelt som möjligt att gå igenom processen. Vi jobbar ständigt med att göra allt mer tillgängligt för allmänheten.