– Universitetet har gett oss en bra teoretisk grund, men det har varit spännande att komma ut på ett företag, säger Sebastian Mausolf, student på programmet för Industriell ekonomi i Linköping.
Han berättar för ett 15-tal åhörare om hur han och en annan student, Marcus Johansson, fick komma till pulverlacktillverkaren Axalta i Västervik. De ställdes inför en utmaning i produktionen där företaget vill se förbättringar. Första utmaningen blev att ringa in felkällor, och därefter föreslå lösningar.
Den här sortens analys är egentligen inget nytt för Sebastian Mausolf. På universitetet har man jobbat med att analysera fiktiva företag. Att göra det i verkligheten visade sig vara nyttigt.
– I de simulerade företagen har alla data funnits färdiga. Här har vi fått fundera på vad behöver vi, var i företaget kan vi få den kunskap vi behöver och vi har varit tvungna att interagera med de anställda för att hitta rätt data.
Projektet avslutades i december. Man presenterade ett antal förslag till förbättringar, och hade dessutom gjort en teoretisk simulering av vad förslagen kan innebära för företaget.
– Eftersom rapporten precis är klar har vi inte hunnit genomföra några av förslagen, men de är intressanta, säger Per Vannerberg på Axalta.
Axalta är ett av tre företag där det pågått studentprojekt i Västerviks kommun. Magdalena Skogholt säger att samarbetet mellan universitetet och Västervik Framåt omfattar mer än studentprojekt.
– Företag från Västervik erbjuds bland annat att delta i arbetsmarknadsmässor, och ta del av allmänt kunskapsutbyte.
Hon säger också att samarbetet inte bara omfattar de "hårda" sektorerna:
– Västerviks sjukhus har ett samarbete med sjuksköterskeprogrammet.