Många analoga trygghetslarm fungerar inte

Var femte larm som kommer från ett analogt trygghetslarm når aldrig fram till larmcentralen. Det visar en ny rapport av Socialstyrelsen. Rapporten sätter nytt ljus på frågan om digitalisering av trygghetslarm.

Omkring 212 000 trygghetslarm finns hos landets sjuka, äldre och funktionsnedsatta.

Omkring 212 000 trygghetslarm finns hos landets sjuka, äldre och funktionsnedsatta.

Foto: Ellen Kindstrand

Säkerhetsrisk2014-10-02 09:32

Omkring 212 000 trygghetslarm finns hos landets sjuka, äldre eller funktionsnedsatta. Tanken är att den som behöver det ska kunna kalla på hjälp snabbt om en olycka händer. Men nya siffror från Socialstyrelsen visar alltså att så många som vart femte larm aldrig når larmcentralen.

Problemen med analoga larm kan få förödande konsekvenser – och i värsta fall kan skillnaden mellan ett fungerande larm och ett som inte fungerar vara på liv och död.

Västervik är en av de kommuner i landet som hittills bara haft analoga trygghetslarm. Men det är på gång att ändras.

De omkring 1 000 trygghetslarm som finns hos kommunens åldringar är nämligen redan nu på väg att bytas ut mot digitala larm, berättar socialchefen Jörgen Olsson.

– Det här är ett pågående projekt där vi hoppas kunna börja byta ut larmen någon gång efter årsskiftet. Hittills har vi jobbat med bland annat upphandling av larmen. Om allt går som det ska kommer alla larmen att vara utbytta första halvan av 2015.

Läs mer i dagens papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om