Flera kommuner i länet har satt in väktare på sina asylboenden, både efter hotfulla situationer och i förebyggande syfte. I Mönsterås uppstod slagsmål på ett boende strax innan nyår och det har även förekommit stök på boenden i Borgholm och Kalmar. På Västerviks kommuns evakueringsboende i Gamleby inträffade en brand i en papperskorg på julafton och på nyårsafton uppstod bråk i boendets tvättstuga, varpå en man i 25-årsåldern polisanmäldes för ofredande.
Joakim Jansson, säkerhetschef i kommunen, säger att de ständigt jobbar med att upprätthålla säkerheten på boendet. Det handlar både om förebyggande arbete och hur man agerar om något händer.
– Det är människor från många delar av världen som bor tillsammans på en liten yta, dygnet runt. Då kan det uppstå tristess och konflikter.
Det förebyggande säkerhetsarbetet är väldigt viktigt och man jobbar mycket med regler och tydliga instruktioner för hur vardagliga sysslor som mat och tvätt ska skötas. Evakueringsboendet har personal på plats dygnet runt och mellan klockan 18 och 07:30 finns väktare på plats. De ska bland annat se till att ingen obehörig vistas i lokalerna.
Hur människorna som bor i den gamla Åbyskolan upplever säkerheten nu efter händelserna är svårt att svara på enligt säkerhetschefen, då det är individuellt. Personalen är dock bra på att känna av stämningen och de har haft samtal om händelserna under jul- och nyårshelgen med olika personer på boendet. Just nu är det dock lugnt, enligt Joakim Jansson.
Asylboendena på Lysingsbadet, i Valstad och i Ankarsrum drivs inte av kommunen utan av Migrationsverket och deras leverantörer. Migrationsverket har ett avtal med Securitas och vid behov sätter de in ambulerande rondering av väktare. Orsaken kan till exempel vara att två personer på boendet bråkar, eller att något yttre hotar boendet. Lars Borgemo, chef för Migrationsverket i Kalmar län, säger att bemötandet från personalen är den viktigaste delen i det förebyggande säkerhetsarbetet.
– Att ha en god dialog och ett gott bemötande är viktigt.
Angående den senaste tidens oro på några av boendena i länet säger Lars Borgemo att risken för bråk verkar vara lägre på de ställen där de boende får sköta sig själva i större utsträckning.
– Ju trängre man bor, ju större risk för bråk blir det. Det handlar nog om vanliga gruppsykologiska effekter.