Det visar en undersökning om säkerhet och trygghet som gjorts av organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.
I Västerviks kommun är mediantiden 12 minuter från att ett larmsamtal till 112 kommit till att ambulansen är på plats. I Karlskoga går det snabbast, på 8,4 minuter. I Pajala, med sina stora avstånd, är motsvarande tid 35,3 minuter.
Även för räddningstjänsten inställelsetiden bra i Västervik jämfört med andra kommuner.
Räddningstjänstens heltidskår i Västervik ska kunna rycka ut inom 90 sekunder och deltidskårerna i Hjorted, Gamleby, Ankarsrum, Överum och Loftahammar inom fem minuter.
– Vi räknar med att till våren börja med att skicka ut en första insatsbil direkt, som åker före, innan resten av insatsstyrkan åker. Då kommer den iväg två och en halv minut tidigare. Den tiden kan vara helt avgörande vid en olycka, säger räddningschefen Joakim Jansson.
I Västervik brinner det mer sällan än i många andra kommuner, trots att det är en landsbygdskommun med många vedeldade hus på landet.
– Det innebär större risker för brand. Vi informerar och utbildar 3000 personer varje år om hur man ska handskas med eld och vad man kan göra för att släcka snabbt.
SKL har undersökt både olycksfall och brott, och oron för detta. Sammanräknat hamnar Västervik på plats 214 i kommunligan, alltså nästan i den nedre fjärdedelen. Att vi ligger där beror till stor del på olyckor och delvis på brott.
– Eftersom Västervik är en kommun med stor tillströmning på sommaren händer det naturligtvis mycket mer här, förklarar räddningschefen Joakim Jansson. Då blir statistiken missvisande när man jämför alla kommuner med varandra.
En stor turistkommun som Borgholm ligger på plats 280 medan Mörbylånga, med betydligt färre turister, ligger på plats 13. Sju av länets tolv kommuner har sämre plats än Västervik.
I rapporten konstateras också att två tredjedelar av olyckorna beror på fall, vilket mest drabbar äldre, och att kommuner med hög andel äldre därför också har fler olyckor.
Antalet anmälda brott i Västerviks kommun har delvis minskat sedan förra året. Framför allt har oron hos kommuninvånarna för både våldsbrott och inbrott minskat, men ligger ändå över mitten bland Sveriges kommuner.
– Man oroar sig för olika saker i landsbygdskommuner och i storstäder. Här är man inte orolig för gängkriminalitet och skjutningar utan mer för att bli påkörd i trafiken, vet Joakim Jansson från de undersökningar som räddningstjänsten själv gjort.