78 procent av Sveriges befolkning är positiva till rökfria uteserveringar, det visar en undersökning, som Astma- och Allergiförbundet har gjort. Flera restauranger i Kalmar och Färjestaden, på Öland, har nu infört rökförbud på sina uteserveringar.
Mellan 2012 och 2014 arbetade Astma- och Allergiförbundet med projektet, Vi gillar rökfritt, för rökfria uteserveringar.
– Det är tätt mellan borden och röken sprider sig. Bland annat drabbas barnfamiljer, som annars försöker hålla barnen borta från cigarettrök. De får idag välja mellan att utsätta sina barn eller inte sätta sig på en uteservering alls, säger Ulf Brändström, generalsekreterare på Astma- och Allergiförbundet.
Sedan 2005 får du inte röka i offentliga inomhusmiljöer som till exempel restauranger och krogar. Astma- och Allergiförbundet vill att lagen ändras så att förbudet även gäller uteserveringar.
– Vi rekryterade flera restauranger runt omkring i landet. Men det var svårt att nå fram till många ägare. Vi kom därför fram till att det inte räcker med ett frivilligt val utan att det måste finnas en lag mot rökning på uteserveringar.
Han uppger även att det har skapats ett ställningstagande för ett förbud hos regeringen och att de nu ska gå till riksdagen med ett förbudförslag.
Familjen Keymeulen och Froyman brukar alltid kolla om det är många som röker, innan de sätter sig på en uteservering.
– Det är jobbigt om det luktar rök när man äter. Om det inte finns några lediga bord, långt ifrån rökarna, brukar vi gå till en annan restaurang, säger Lieven Keymuelen.
På restaurangen Sahara försöker hovmästaren lösa problemet genom att dela upp uteserveringen.
– Vi har arbetat med det här i flera år. Vi har försökt lösa det genom att hovmästaren frågar matgästerna om de röker och placerar sedan dem på olika ställen, säger ägaren Elias Besheri.
Han säger att det både finns för-och nackdelar med en rökfri uteservering.
– Nackdelen är att röken iallafall kommer att åka in över serveringen om personen står utanför staketet.
Sahara, som även är en nattklubb, ser även svårigheter att kontrollera in och utsläpp på kvällarna, om gästerna ska gå ut för att röka. Elias Besheri tror inte på ett förbud.
– Jag tror inte att det fungerar att förbjuda det helt. Däremot kan man istället ha en viss yta för rökare.
Rökaren, Johan Eriksson, tycker att en rökruta vore ett bättre alternativ.
– Vi fick anpassa oss när rökförbudet på restauranger kom. Men jag tycker att det är fel om vi blir utkastade från uteserveringar också, det är nästan diskriminering.
Han säger även att rökare måste ha vett och etikett.
– Jag skulle inte sitta och röka om det satt en familj och åt bakom mig, säger han.
Restaurangen Magnolia har inte fått in några klagomål om rökare.
– Vi har två skruttiga askkoppar, men de används väldigt sällan. Rökarna går åt sidan och respekterar de andra gästerna, säger Lillemor Larsson, ansvarig på Magnolia.
En av restaurangens gäster, under fredagen, var den föredetta rökaren, Tomas Andersson. Han är positiv till rökfria uteserveringar.
– Jag tror förbudet vore bra och det skulle jaga rökare att sluta ännu mer, säger Tomas Andersson.
Han har märkt en stor skillnad sedan förbudet mot att röka i restauranger trädde i kraft.
– Häromdagen var vi på High Chaparall och då satt en man och rökte i bordet bredvid. Då tänkte jag "juste man får fortfarande röka på uteserveringar". Det var väldigt otrevligt, men ofta visar rökarna hänsyn.