2003 antog riksdagen en folkhälsopolitisk proposition där ett av delmålen var att allmänheten inte skulle behöva utsättas för passiv rökning, mot sin vilja. Sedan 2012 har myndigheten utrett frågor som rör allmänhetens exponering för tobaksrök. Där har man tittat på hur exponeringen kan minska.
Myndigheten skriver man att man undersökt hur vanligt passiv rökning är i olika miljöer och de har också tagit hänsyn till om man kan gå undan från röken och om barn vistas där eller inte. Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson:
– Det är hög tid att göra det offentliga rummet fritt från tobaksrök. Många människor upplever obehag av tobaksrök och vissa, till exempel astmatiker, kan få andningsbesvär. Det är också rimligt att tro att begränsningar i möjligheten att röka på allmänna platser kommer att göra det mindre attraktivt att röka. Om färre människor röker kommer folkhälsan att förbättras mycket påtagligt, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.
I den nya utredningen vill myndigheten utöka förbudet till att omfatta även:
1. Entréer till byggnader som allmänheten har tillträde till, exempelvis vårdcentraler, sjukhus och affärer.
2. Platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik.
3. Uteserveringar.
4. Lekplatser.
5. Sportanläggningar och arenor utomhus som allmänheten har tillträde till.
Anna Michaëlsson är chefläkare på Västerviks sjukhus. Hon berättar att det i dag finns rökförbud på sjukhuset och också i anslutning till entrén.
– Det finns ett område man inte får röka inom, sjukhuset är rökfritt redan i dag, även i anslutning till entrén. Men förbudet är inget vi kan kontrollera. Det ska inte behövas utan det bör hamna under ett personligt ansvar, säger hon.
De VT har pratat med är alla positiva till ett utökat förbud, särskilt i anslutning till lekplatser. I Stadsparken leker Jesper Sørensen med sina barnbarn. Han säger att ett förbud är bra i princip men att alla måste få vistas i det offentliga rummet.
– Det måste väl också finnas plats för de som vill röka, så att de inte stör andra? Det går ju också att flytta på sig om man störs. Jag är inte så mycket för förbud överhuvudtaget men visst, ett utökat förbud kan hjälpa utan att inkräkta på personers integritet, säger han.
Elin Jacobsson arbetar på restaurang i Västervik.
– Det kan bli väldigt svårt att förbjuda rökning på uteserveringar men det kan vara värt ett försök.