Det gäller tre fastigheter på Svensbackevägen, ett hyreshusområde från den epok på 1960-talet då Överums bruk växte så det knakade och kommunen byggde bostäder åt arbetskraften som lockades till orten.
Dessutom handlar det om tre fastigheter på Vallongatan. Två stora flerfamiljshus och ett mindre flerfamiljshus, alla tre av äldre datum.
Samtliga fastigheter har förfallit under en längre tid. Men eftersom kommunen inte varit formell ägare har den inte kunnat riva husen.
– Det är en lång process, säger Rolf Johansson, mark- och exploateringsingenjör på kommunens samhällsbyggnadsenhet. Vi har ansökt hos Socialdepartementet att få ta över ägandeskapet.
I ansökan berättar kommunen att alla de sex aktuella fastigheterna övergivits och att eftersom kommunen har ansvaret för dem vore lämpligt att den också fick bli ägare.
Ansökan var så väl underbyggd att Socialdepartementet delegerade ärendet till länsstyrelsen i Kalmar län och den har bestämt kommunen blir ägare. Bedömningen är att ingen av de tidigare ägarna i framtiden kommer att göra anspråk på, eller ha förmåga att sköta fastigheterna.
Tre veckor efter att länsstyrelsen kungjort sitt beslut i länets författningssamling går beslutet att överklaga.
– Sedan lämnar vi direkt in ansökan om rivningslov, säger Rolf Johansson.
Lantmäteriet har sagt att övertagandet ska ske till "marknadsmässiga priser".
Senast fastigheterna såldes kostade exempelvis alla tre huskropparna och marken på Svensbackevägen 70 000 kronor.
Vem ska kommunen betala till, när ingen vill kännas vid fastigheterna?
– Jag måste erkänna att jag inte vet, säger Rolf Johansson. Det är ett ganska ovanligt ärende och vi har just fått det på vårt bord. Jag ska kolla med länsstyrelsens jurist och sedan kommer det att klarna. Förmodligen är det staten som ska ha ersättningen.