Så packar du rätt för långresan

PLUS-redaktionen tipsar om hur du packar rätt  i bilen – och i takboxen.

Takbox. När det är dags att packa bilen för långsemester, kontrollera både hur mycket last takboxen är godkänd för och biltakets maxlast.

Takbox. När det är dags att packa bilen för långsemester, kontrollera både hur mycket last takboxen är godkänd för och biltakets maxlast.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Resa2014-12-08 09:30

Under vinterhalvåret är det vanligt att man tar bilen för att hälsa på släkten eller semestra i skidbacken under julledigheten. Enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget If reser 25 procent av östgötarna och 18 procent av länsborna i Kalmar län bort under julhelgen.
Det blir lätt en hel del packning, men hur packar man bra och framför allt: Hur packar man säkert?

1. Packa det tyngsta i bilen
En tung takbox förändrar bilens köregenskaper mer än ett fullastat bagageutrymme. Därför är det säkrast att packa det som väger mest inne i bilens bagage.
Som förare märker du troligtvis inte de förändrade köregenskaperna förrän du får sladd eller måste göra en snabb sväng. Antisladdsystem är oftast inte byggda för att hantera detta.
– Man lastar mycket och förstår inte att bilen påverkas. Det blir längre bromssträcka, vilket får konsekvenser vid en inbromsning. Många kör på som om de har en tom bil, så sänk farten, säger Anders Kullgren, forskningschef på försäkringsbolaget Folksam. 

2.  Kontrollera vikten
Ha en ungefärlig uppfattning om vad det du packar i takboxen väger. Högst tillåtna vikt på biltak är 100 kilo, men se till att ha goda marginaler.
– Maxlasten för takboxen kan vara lägre, kolla därför detta. Det ska alltid stå på takboxen, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
Maxlasten för din bil finns angivet i instruktionsboken eller besiktningshandlingarna. Om det inte anges kan man räkna ut det själv genom att ta totalvikten minus tjänstevikten. (I maxlasten ingår inte förarens vikt, men vikten för samtliga passagerare).
Öka lufttrycket i däcken, risken för sladd ökar betydligt med en fullastad bil som har för lågt tryck i däcken.

3. Packa nära tyngdpunkten
Placera det tyngsta så nära tyngdpunkten som möjligt.
– Lägg tung last mot baksätets ryggstöd. Det är närmare tyngdpunkten och gör att lasten inte heller åker fram vid inbromsning, säger Anders Kullgren. Lägg inte tung last längre bak i bagageutrymmet. Vid sladd kan lasten åka framåt, skapa en pendlingsrörelse i bilen och orsaka skador.

4. Packa lågt
Tänk på att placera de tyngsta sakerna så lågt som möjligt.
– Har du kombi är lastnät eller galler att föredra, säger Anders Kullgren.
Låt inte lasten sticka upp över baksätets kant. Vid en inbromsning kan last som skjuts fram orsaka allvarliga skador. Det gäller även om du har skyddsnät. 

5.  Säkra lasten i takboxen
Fyll ut mot takboxens väggar när du packar. På så sätt minimerar du risken att lasten kan komma i rörelse.
Om du lånar en takbox – se till att din bilförsäkring innefattar även den lånade takboxen. 

6. Handla på plats
Det är lätt hänt att man tar med sig för mycket saker. För att minimera lastvikten: Undvik att ta med dig sådant som du kan skaffa på plats, såsom förbrukningsvaror. Handla hellre när du kommer fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!