För drygt en vecka sedan såldes mat på restaurangen Corner. Nu är stora delar av byggnaden riven, medan andra delar renoveras. Anledningen är en vattenskada. Ett avloppsrör som läckte orsakade skadan.
– Tillsammans med Trygghansa gör vi nu i ordning restaurangen, berättar Johan Sandberg, ägare på Corner.
Det var under sensommaren som både kunder och personal började märka av en konstig lukt, som först var svår att identifiera. En felsökning startade och i slutet av oktober hittades vattenskadan. Då påbörjades en avfuktning med hjälp av fläkt, för att skapa undertryck och på så sätt kunna hålla lukten borta.
– Under tiden arbetade vi med ritningarna.
Nu har över 100 kubikmeter vattenskadat material rivits ut.
Medan renoveringen görs hålls restaurangen stängd och personalen jobbar istället med att planera inför öppningen. Bland annat jobbar de med att uppdatera rutinlistorna.
– När vi bygger om kommer det behövas nya rutiner. Till exempel kommer vår drive in innebära nya arbetsuppgifter, berättar Ia Linde, i personalen.
Att öppna en drive in är nämligen en av de förändringar som planeras i samband med renoveringen. Uteserveringen kommer däremot förbli som tidigare. Men entrén ska förflyttas till vägen, bland annat på grund av att drive in-verksamheten är planerad att vara belägen så att bilarna åker ut ungefär där entrén tidigare låg.
Fredrica Jansson, i personalen, tycker det är roligt att få vara med under förändringen. Hon berättar att de nu håller på med att planera en marknadsundersökning för att se vad kunderna har för önskemål.
– Trender som GI, närproducerat och ekologiskt efterfrågas nog. Och vegetariskt, tror Ia Linde.
Johan Sandberg vet inte exakt hur gammal byggnaden är, men har fått uppgifter om att det ska ha byggts under 1870-talet.
– Under rivningen hittade vi tidningsurklipp från 1901.
Han tycker därför det är roligt att kunna bevara så mycket som möjligt av byggnaden i sitt ursprungliga skick. Huset ska reveteras, berättar han.
– På så sätt återställer vi det tidigare utseendet.
Däremot blir interiören helt ny. Exempelvis försvinner de stora pelare som nu vittnar om att lokalen förr bland annat använts till teater.
Om det går som planerat kommer restaurangen stå klar att öppna i april.
– 12 veckors byggtid för en helrenovering, det är snabbt, det vet vi alla om. Men vi jobbar för att hålla det, säger Johan Sandberg.