Svårt att nå full rättvisa

Enligt barn- och utbildningsnämndens beslut om föräldralediga barns rätt till 15 timmars förskola ska varje enskilt fall prövas för sig.

Regel2008-03-15 00:05
Men möjligheterna till undantag skiljer sig rejält mellan skolorna och rektorernas inställning och generositet verkar också variera. På förskolorna inne i Västervik är det helt annorlunda än i generösa Gamleby. Berit Svanbom, rektor för Snövit och Linblomman beviljade fyra undantag förra året. Ingela Åkerman Jansson, rektor för Resedan och Tallen beviljade endast ett. - Beläggningen är mycket högre hos oss och vi har fler barn med längre tider, säger Ingela Åkerman Jansson och förklarar att det ändå är familjens skäl som ska avgöra. Hon berättar att hon endast nekat ett fåtal undantag och att det överlag inte varit många som ansökt. Tycker inte föräldrarna att det är orättvist när det är lättare att göra undantag från regeln på andra skolor?
- Det är klart att familjerna pratar med varandra och får veta hur det ser ut på andra skolor. Då får man förklara att det handlar om särskilda skäl som skiljer från varje individ. Lena Karlberg, barn och utbildningschef, förklarar att skillnaderna beror på skolornas olika förutsättningar.Är det rättvist?
- Varje enskilt fall ska prövas, det är rektorns skyldighet att följa nämndens beslut. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Hugosson (c) säger att det är omöjligt att få ett helt rättvist system. - Då kan vi bestämma att det är tre timmar, fem dagar i veckan som gäller för alla, och det är inte heller rättvist. Livet är inte rättvist, alla har olika förutsättningar.- Vi tycker att det här är ett flexibelt och bra beslut och jag tror inte att vi kan hitta rättvisa full ut någonstans. Det finns alltid någon som känner sig förfördelad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om