Pontus känner sig lurad av Telia

Pontus Drott och hans grannar på Strömmingsgränd i Västervik är ursinniga på Telia. Det känner sig lurade på utbyggnaden av fibernätet.

Gräver. Överallt ser man grävmaskiner som förbereder för fiberanslutning.

Gräver. Överallt ser man grävmaskiner som förbereder för fiberanslutning.

Foto: Karin Hertz

Rasande2014-11-27 08:02

När fibernätet skulle byggas ut i de norra delarna av Västerviks stad förra året funderade Drott och hans grannar i samfälligheten på vem man skulle välja. Det kommunala alternativet eller Telia öppen fiber.

– Jag och fyra grannfamiljer valde Telia för att de är stora och att vi ville känna trygghet. Telia finns här och kan ge service med reparationer. Vad kommunen kunde erbjuda kändes mer osäkert, säger Pontus Drott.

De fick betala 19 900 kronor – nästan 4 000 kronor mer än vad deras bekanta lite längre ut fick betala under kommunens pilotprojekt då priset var satt till 16 000 kronor.

Vid möten med Telia och representanter för samfällighetens styrelse gjorde Teliafolket klart att om man ville ha Telia som operatör så fanns det bara en väg för indragningen.

– Vi kommer aldrig att samarbeta med det kommunala bolaget, var deras glasklara besked, enligt Pontus Drott.

Ett år senare ser verkligheten annorlunda ut. Drott känner sig grundlurad och tycker att han kunde använt 4 000 till något trevligare än betala Telias fiberräkning.

När Drott i förra veckan fick ett mejl från en god vän höll han på att gå i taket. I ett pressmeddelande från Västervik Miljö & Energi kunde han läsa att från den 20 november erbjuder de sina kunder – "en tidig julklapp" – Telia Bredbands- och TV-tjänster i webbportalen vastervik.qmarket.se

Samtidigt berättade man att bolaget förlänger sitt anslutningserbjudande till och med den 15 januari i nya områden.

– Vårt kampanjpris är nu 18 400 kronor. Efter den 15 januari blir det ordinarie pris, 24 400, säger Mee Särneroth på Västervik Miljö & Energi.

Drotts humör blev inte bättre när han försökte få kontakt med Telia. Han började i Teliabutiken i Västervik, fortsatte sin kamp i långa telefonkörer. Han blev hänvisad från den ene till den andre. Nu tänker han driva frågan vidare. Han ska vända sig till Konsumentverket och se vad de kan göra för att ge honom någon form av upprättelse.

Hans G Larsson är informationsansvarig på Telia. Han kommenterar:

– Det är olyckligt att kunderna är missnöjda, men med reservation för att det gått ett år sedan så är det ingen som känner igen att vi skulle ha sagt något så kategoriskt om att vi inte skulle finnas med i stadsnätet på sikt. Det generella svar vi använt sedan hösten 2013 är att vi måste utvärdera stadsnät för stadsnät för att bedöma om vi ska vara tjänsteleverantör i ett stadsnät eller inte. En eventuell diskussion om kompensation och ytterligare genomgång av vad som skett måste tas med någon av våra försäljningsansvariga i så fall.

Kommunikation

Fiberoptik används i stor omfattning till kommunikation. Fiberoptik som ett användbart kommunikationsverktyg har funnits i drygt 40 år. Före år 1970 kunde endast fibrer framställas som dämpade ljussignalerna alltför kraftigt. År 1970 tillverkade forskare i USA de första optiska fibrerna som kunde användas praktiskt utan stora signalförluster. Sedan dess har utvecklingen av fiberoptiken fortsatt. Tack vare denna upptäckt har det bland annat blivit möjligt att överföra ljussignaler för telekommunikation över långa sträckor med mycket hög bandbredd.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om