När VT besökte det islamiska kulturcentret sken solen. Inne i byggnaden var bönemattor i rött, vitt och blått utlagda på golvet och på ett långbord var det uppdukat med olika kakor, tårtor och godis.
– Det är som ett knytkalas, alla tar med sig det godaste de kan laga. Oftast är det olika slags efterrätter, säger Jennie Eriksson, en av de muslimska kvinnorna på plats.
Männen och kvinnorna är under ceremonin uppdelade i två olika rum. I det ena rummet satt det kvinnor och barn och pratade samtidigt som de fläktade sig med plasttallrikar. Men när kulturcentrets Imam började prata tystnade mumlet och männen och kvinnorna ställde sig på sina bönemattor för att be.
Ramadan betyder "den heta månaden" och är den nionde månaden i den muslimska kalendern och det är en helig fastemånad. Det är den månaden som Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Syftet är att avstå från världsliga behov och njutningar för att i stället fokusera på andlig och personlig utveckling. Under 29 eller 30 dagar måste därför alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka, röka och älska, från gryningen till skymningen.
Efter bönen kramade och kindpussade församlingen varandra. Sedan firades Ramadan med mat, fika och presenter. De finklädda barnen var först vid bordet med godsakerna, men de vuxna var inte långt efter.
– Ofta köper de nya kläder för just den här dagen.
Under dagen vill man uppmärksamma barnen som har fastat och därför anordnas det ofta olika lekar. Många familjer stannar kvar i det islamiska kulturcentret under dagen, men eftersom alla människor inte får rum så är det många som åkte iväg efter ceremonin.
– Vi ska till Busfabriken i Linköping, säger Jennie Eriksson.