Meningen är att renoveringsarbetet ska vara klart den 1 maj men just nu verkar man ligga ett par veckor efter tidsplanen. Joakim Svensson är van vid att byggprojekt drar ut på tiden. Han arbetar på Tjust fastigheter och är projektledare och ansvarar för ombyggnationen.
Helt vanligt är inte det här projektet men Joakim Svensson har arbetat både med Båtsmansstugorna och kvarteret Prosten i Västervik innan, båda äldre områden.
Rådhuset är gammalt, 222 år, och är förklarat som byggnadsminne sedan 1974. Användningsområdet har skiftat genom åren och där har både rådhus och domstol funnits, bland mycket annat. Husets anrika historia gör renoveringsarbetet mer omständligt och man har behövt komma på flertalet speciallösningar. I många utrymmen ska golven bytas. Brädorna ska vara "tätvuxen gran" och de är nästan fyra centimeter tjocka.
– Det är en av de saker som gör det speciellt. Vi är ibland klämda mellan kulturminneslagen och moderna byggregler och lagar, vi måste diskutera varje förändring, säger Joakim Svensson under rundturen.
Han visar på ett utrymme där hissen skulle ha installerats men det har fått ändras efter att man stötte på byggnadsteknisk patrull.
Trots att det kan gå långsamt tycker Joakim Svensson att det är stimulerande att arbeta med en så pass invecklad byggnation. En arkeologisk expert från länsmuseet följer arbetet så att allt går rätt till.
– Det är enormt viktigt för oss och vi samarbetar väldigt bra.
Framförallt är övervåningen väldigt välbevarad och där får inga större ändringar göras, trots att modern ventilation måste in. På nedervåningen har man gått hårdare fram i tidigare ombyggnationer, det är inte mycket kvar av originalutseendet.
Den stora rådhussalen på övervåningen kommer att minna om husets historia när allt är klart. Linoljefärg kommer att användas och de sex kristallkronorna är just nu på renovering i Gränna. De två kakelugnarna är original men saknar rökkanal. Det stora rummet kommer man att hyra ut till evenemang av olika slag när det inte används av hyresgästerna.
Det blir fullt i huset. Både Turistbyrån och Västervik Framåt som ska husera här när det är klart. Det ska bli ett hus fullt av liv, hoppas Joakim Svensson.
– Turister ska kunna gå rakt igenom och komma ut på baksidan, det skapar rörelse. Det är ett så fint hus som ska användas till mycket.
Arbetet började redan 2010. På plats har man varit sedan september 2014. Nio miljoner kommer ombyggnationen att kosta.
Det är inte första gången som rådhuset byter skepnad. Redan originalritningen genomgick förändringar. Då var det Konungen Gustaf III som inte gillade fasaden och befallde ändrat utseende. Nu sätts ett nytt urverk in bakom klockan och man förbereder för att det ska gå att ringa i klockorna.
Fasaden kommer också nu att förändras.
– Stentrappan får vi inte ta bort men den kommer att bli mycket större så att vi kan ha stenbelagda ramper med gjutjärnsräcken. Det blir snyggt och tillgängligt.
I arbetet har minnen från svunnen tid hittats. Bland annat har man öppnat ett tillbommat rum som varit stängt länge.
– Men det var inte jättespännande innehåll, bara en hylla, konstaterar Joakim Svensson.
– Däremot har någon lyft golvet och "begravt" två polishjälmar i läder och en poliskeps av äldre modell i golvet. Det var mer spännande. Vi vet inte när det gjordes.