Flyttningar brukar vara en prövningens tid. Det har vi alla smärtsamma erfarenheter av. Så är det för personalen på Västervik Framåt också. Under onsdagen var det dag tre på den nya arbetsplatsen där hantverkare fortfarande finns kvar i huset.
När personalen kom till jobbet i onsdags morse kom de inte in. Det automatiska larmet satte stopp för det. Dörrarna var låsta.
– Det tog en stund innan vi fick tag i rätt person så vi kunde komma in, berättar Anki Nilsson, VD för Västerviks Framåt.
Men samtidigt var personalen oändligt tacksam över att man kunnat flytta in i nya, fräscha och – inte minst – gemensamma lokaler.
– De nya lokalerna kommer att ge oss många fördelar. Jag tror att det kommer att bli en bättre gemenskap när vi kan dela på sysslorna och bli mer effektiva i vårt arbete, säger Anki Nilsson.
Hon och My Johansson, turistbyråansvarig, tar med VT på en rundtur i det nya huset där det fortfarande luktar målarfärg. Allt är ljust och luftigt. De gamla trägolven finns kvar i många rum. En del av de äldre inventarierna är bevarade och kommer att följa med in i framtiden. I den gamla rådhussalen hänger tre kristallkronor som antas vara i det närmaste samtida med byggnaderna. De båda kakelugnarna som tronar i var sin del av salen har stått där sedan huset byggdes.
Men en sak är borta – som fick Västerviks namn att flyga genom Sverige i början av 1980-talet – den kungliga toaletten!
Vi kanske ska friska upp ert minne eller för er som inte var med att berätta en ny historia. Så här var det: 1983 firade Västervik 550 år. Det blev en hejdundrande folkfest som till och med gjorde avtryck i filmhistorien.
Kungen och drottningen skulle besöka staden. Allt var frid och fröjd till någon kommunal tjänsteman kom att tänka på att kungaparet kanske behövde gå på toaletten efter resan till Västervik. Nu hör det till pjäsen att toaletten i rådhuset länge hade varit sunkig och dåligt underhållen. Det hade klagats länge på den dåliga standarden – men några dagar före kungabesöket hände saker väldigt snabbt.
När toalettrenoveringen nästan var klar kom det kontraorder från hovet. Kungaparet kommer inte i bil de kommer med flyg. Det fick till följd att de kommunala kvastarna fick börja sopa ute på flygplatstoaletterna också.
Kvällstidningen Expressen uppmärksammade den här historien. Uppmärksamheten i tidningen inspirerade filmaren och författaren Lars Molin till filmkomedin Kunglig tiolette. Den hade teve-premiär 1986 och blev som det mesta Molin skapade en succé och drift med kungafjäskande kommunalmän.
Nu har i alla fall Västervik Framåt totalrenoverade och skräddarsydda lokaler för sin verksamhet. Det blir en ny mötesplats för besökare, inflyttare, näringsliv och västervikare.
– Det ska bli ett Näringslivets hus, understryker Anki Nilsson.
Under torsdagen firar man med att bjuda allmänheten på kaffe och bullar. I samband med flytten till Rådhuset har Västerviks Turistbyrå passat på att byta namn till Västervik Tourist Center.
Den officiella invigningen med bandklippning och högtidliga tal får vänta en tid. Den 16 juni kommer kommunalrådet Tomas Kronstål att stå för invigningen. Sedan kommer speciellt inbjudna att få en förhandsvisning av byggnaden innan allmänheten får träda in och gå husesyn och gå upp för den stora trappan som en gång var svängd och byggdes om i samband med en renovering i början av 1900-talet. .