Mycket mer än brandkår

Den gängse bilden av en brandman är att det är en person som spelar kort, tittar på film och inväntar nästa larm till stationen. Trots att det var länge sedan den bilden förändrades helt, lever den fortfarande till viss del kvar i allmänhetens ögon. Men många och skiftande uppdrag de senaste åren har förändrat yrket i grunden.

Mycket av räddningstjänstens utrustning efterfrågas på andra håll.

Mycket av räddningstjänstens utrustning efterfrågas på andra håll.

Foto: Andreas Johansson

Räddningstjänst2013-03-30 08:00

Ända sedan landstinget år 2000 blev ansvariga för ambulansen igen har räddningstjänsten utökat sin samverkan med allt större delar av samhället, kommunen och statliga verksamheter. I dag har man en bred roll och utför allt fler insatser i samhällets tjänst. Peter Helge är operativ chef på räddningstjänsten i Västervik. Han säger att bilden av "brandbekämparen" lever kvar men berättar också att den är förlegad och är långt ifrån dagens verklighet. I dag har räddningstjänsten flera samverkansavtal, bland annat med ambulansen, och hjälper även den kommunala hemtjänsten när de behöver hjälp, lyftassistans är vanligt. De insatserna kan både var akuta och planerade.

– Vi har resurser som man i dag inte har på många andra ställen, då är det naturligt att vi är en del av det kommunala arbetet. Vi är navet i kommunens säkerhetsarbete, oavsett var behovet finns, säger Peter Helge.

Svävare, båtar, stegar och extra lyfthjälp är några av de resurser som finns på räddningstjänsten men inte överallt annars, och det finns alltid någon plats på stationen på kvällstid som kommunala verksamheter kan ringa till.

Samverkansavtal finns också bland annat med Kustbevakningen, de sistnämnda hyr ibland in svävaren, eftersom man inte själva har en på plats i Västervik. Vid sådan hjälp faktureras staten.

En uppgift vet heller inte många om att man utför, räddningstjänsten åker på cirka 80 inbrottslarm som utlösts i kommunala byggnader varje år. Vissa företag har också förlagt sin hissjour, dit man ringer om man fastnat i en hiss, till räddningstjänsten.

2012 genomgick samtliga brandmän IVPA-utbildning, det står för "i väntan på ambulans", och man rycker ut allt oftare. Tror SOS-alarm att räddningstjänsten kan vara på plats innan en ambulans åker personalen ut vid hjärtstillestånd eller medvetslös person.

Finns det inte en risk att er huvudverksamhet blir lidande?

– Nej. Den prioriteras alltid och stationerna täcker upp för varandra.

Hur ser personalen på uppdragen?

– Allt handlar om att hjälpa. Kan vi vara ett ljus i någons tillvaro, en hjälp man behöver, så är det glädjande att kunna göra det, det tror jag att alla håller med om på vår station.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om