Att vara deltidsbrandman är ett extraknäck med speciella villkor. Var fjärde vecka ska deltidsbrandmannen ha jour dygnet runt och kunna vara på plats på hemortens brandstation inom fem minuter efter larm.
I Västerviks kommun finns det sex deltidsbrandkårer med totalt 88 anställda. Deltidsbrandkårerna i Gamleby och Ankarsrum är lite större än de övriga i Hjorted, Västervik, Loftahammar och Överum.
Thomas Öberg arbetar på räddningstjänsten i Västervik och har ansvar för rekryteringen:
– Man rekryteras där man bor så det måste vara personer som arbetar på sin hemort eftersom man ska kunna rycka ut dygnet runt. Kan man inte ta sin jour får man byta med någon av de andra. Varje deltidsbrandman har själv ansvar för sin tjänst.
Peter Helge är brandmästare på räddningstjänsten i Västervik och har utarbetat ett förslag på att dela upp ansvaret på dagtid och övrig tid.
– Det kan nog fungera bra men än så länge behöver vi folk som finns på samma ort hela tiden, säger Thomas Öberg. Vi har några som jobbar på annan plats och då får de själva byta med andra som finns på hemorten under sina arbetstider.
I Hjorted och troligen i Gamleby kommer nart en deltidsbrandman till att behövas. I Hjorted är det en som slutar vid årsskiftet och som ännu inte är ersatt. I Gamleby är det en som arbetar på Akzo Nobel och som fått tjänstledigt efter årsskiftet för att söka nytt jobb utanför kommunen.
– I Hjorted har det varit svårast att hitta en ny deltidsbrandman. I Ankarsrum skulle vi behöva ett par nya för där har vi ett par som inte arbetar där, säger Thomas Öberg.
Det gäller att den som får ett jobb som deltidsbrandman kan gå ifrån sitt jobb på kort varsel.
– Arbetsgivarna är som regel välvilligt inställda. Att vi har en fungerande räddningstjänst är ju viktigt även för arbetsplatserna på en ort.
Den som blir deltidsbrandman får en tillsvidareanställning, med jourtjänstgöring dygnet om var fjärde vecka. Varje vecka är alltid ett befäl och fyra eller fem brandmän i tjänst.
– När man anställts får man först gå en utbildning på tre veckor. Efter cirka ett år krävs en fortbildning som är på fem veckor totalt, utspridda över tid.
Av de 88 deltidsbrandmännen i Västervik är det bara en som är kvinna.
– Det är ovanligt lite jämfört med resten av Sverige, vet Thomas Öberg. Vi har diskuterat hur vi ska kunna förbättra det, till exempel om det kan gå att kombinera med arbete inom omsorgen.