Enligt Svante Bäck, verksamhetschef för psykiatrin, beror detta på två saker.
– Å ena sidan är den öppna verksamheten lyckad, vilket bekräftas av polis, grannar och patienter. Å andra sidan väntar vi på beslut om den nya lagen om tvångsvård.
Den nya lagen som gäller bland annat hur medel ska fördelas mellan stat, kommun och landsting har dragit ut på tiden. I dag går det inte att säga när den kommer att träda i kraft eller hur den kommer att vara utformad.
– Vårt kontrakt med den fastighet som byggdes som en läkarvilla går ut i december 2014. Men vi kommer inte att åka ut efter det, säger Bäck, som även berättar att verksamheten vid Reimersholm är lyckad:
– Den är unik för Sverige, och är den unik här är den sannolikt unik i Europa. Vi har många studiebesök och verksamheten är mycket lyckad. Vi förbereder dömda för det kommande livet i samhället, och patienterna är nöjda.
Bakgrund. Planen var länge att kommunen på uppdrag från landstinget skulle leta efter en alternativ plats för verksamheten. Nyhagen vid Västerviks utkant diskuterades, men efter närboendes protester fick kommunen kalla fötter.
För ett par år sedan valde landstinget att inte längre söka efter ny fastighet på grund av att en utredning om det rättspsykiatriska arbetet i länet startade. Sedan dess har verksamheten på Reimersholm rullat på som vanligt.
Peter Koffed, utredare på landstinget, berättar att utredningens nästa fas gäller Västervik.
– Efter sommaren ska vi titta på Västervik. Det är dem som arbetar i verksamheten i dag som kan berätta hur det blir i framtiden, säger han och hänvisar till Svante Bäck.
Bäck berättar att han kommer att förmedla en mycket positiv bild av verksamheten. Men vad framtiden har att erbjuda vet han inte mycket om i dag.