Olika provstrategier i skolorna

Sedan februari i år är det frivilligt för skolorna att genomföra nationella prov i SO och NO för årskurs sex. I kommunen väljer skolorna själva hur de vill göra.

Att genomföra nationella prov i SO och NO redan i årskurs sex är numera upp till varje skola.

Att genomföra nationella prov i SO och NO redan i årskurs sex är numera upp till varje skola.

Foto: Mikael svensson

Prov2015-05-05 04:00

I dag är Sverige ett av de länder som ligger högt upp på listan över de länder som använder sig av flest, och mest omfattande nationella prov. Men statistik visar att det inte ger märkbart bättre resultat i internationella kunskapsmätningar. Däremot har röster höjts mot allt fler prov, som frestar på lärarkåren. Administrationen som krävs är omfattande.

Fler prov fortsätter att vara obligatoriska, bland annat de fem proven i nian, och prov i svenska och matematik i trean. Däremot är de två proven i SO och NO-ämnen i sjätte klass inte längre obligatoriska, det gick regeringen ut med i februari i år.

Skolorna får själv välja hur de ska göra. Marieborgsskolan är en av flera skolor som har kvar proven. Däremot rapporterar man inte in resultaten. Ann-Catrin Leicht är rektor.

– Vi har valt att ha kvar dem. Det har vi kommit fram till tillsammans med lärarna. Det finns inget rapporteringskrav längre, vi använder dem istället som ett verktyg i arbetet.

Hon menar att man kan använda proven för att stämma av hur man ligger till i undervisningen.

– De är bra gjorda prov och ett bra underlag för lärarnas arbete. Vi kan se hur vi ligger till, jämfört med kunskapskraven.

På liknande sätt resonerar Ann Nilsson, rektor på Åbyängskolan i Gamleby. Hon berättar dessutom att årets provmaterial redan är inköpt.

– Materialet köps in i oktober och det här beslutet kom i februari. Då hade skolorna redan köpt. Vi har beslutat att köra dem i år.

– Vi hade också förberett eleverna på att de proven skulle komma. Det är en bra hjälp för personalen och för att få barnen medvetna om proven. Det är ett bra sätt för att se att man följer kunskapskraven.

På bland andra Skogshagaskolan, Breviksskolan och på Fågelbärets skola har man valt att göra annorlunda. Mats Lindström är rektor på Fågelbäret.

– Vi har tagit bort dem i år. De är väldigt bra konstruerade men tar tid att genomföra, tid som vi nog kan använda på annat sätt. För ska man göra dem fullt ut, måste man göra dem enligt konstens alla regler, och det tar tid.

Istället kommer man i år att modifiera uppgifter från äldre godkända prov och konstruera sitt eget, i de ämnen man själv väljer.

– Det frigör tid för personalen att istället koncentrera sig på vad deras egna elevgrupp behöver.

Än är det inte klart hur man kommer att göra nästa år.

– Det är upp till lärarna, de som vill fortsätta med de här proven får göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om