Buskörning i Västervik upprör

Tre olyckor där moped eller motorcykel var inblandade, på bara ett dygn. Föräldrar och barn tycker att buskörningen i Västervik gått för långt.

Livsfarligt. Patrik Johansson (längst bak till vänster) och Daniel Vik vill uppmana till engagemang. Grabbarna i innebandylaget vill också att situationen förbättras. Från vänster: Alexander Wessman, Neo Pecher Kurvinen, Lukas Vik, Viktor Schmidt och Leon Nyman Almquist.

Livsfarligt. Patrik Johansson (längst bak till vänster) och Daniel Vik vill uppmana till engagemang. Grabbarna i innebandylaget vill också att situationen förbättras. Från vänster: Alexander Wessman, Neo Pecher Kurvinen, Lukas Vik, Viktor Schmidt och Leon Nyman Almquist.

Foto: Anders Steiner

Protest2014-05-23 08:00

– Det är för fan livsfarligt!

Patrik Johansson skräder inte orden när frågan om trafiksäkerhet, och framförallt buskörning kommer på tal.

Enligt honom är situationen värre än på länge och varje dag och kväll ser man någon som kör alldeles för fort bland och i närheten av folk.

Han och Daniel Vik har kommit till VT för att berätta om sin rädsla för en situation som de kallar livsfarlig.

– Det är helt ohållbart. Både bilar och mopeder kör helt galet, jag förstår inte hur man tänker, säger Daniel Vik.

Han beskriver hur han blir alldeles kall när han hör en siren och han vet att barnen är ute och cyklar.

Både Daniel Vik och Patrik Johansson samt barnen de har med sig, fem killar i elvaårsåldern, säger att det blivit värre.

Killarna säger att de känner sig otrygga när de cyklar till skolan och leker ute på dagar och kvällar.

– I lilla Västervik ska det inte behöva vara så här. Vi kan göra nått åt det tillsammans. Man får fotografera bilarna som kör för fort, man måste säga till när någon kör för fort eller på ett uppenbart farligt sätt, säger Patrik Johansson.

Killarna säger också att politiker, kommunen och polisen måste ta sitt ansvar och se till att situationen löser sig.

Joakim Jansson är räddnings- och säkerhetschef på Västerviks kommun. Han säger att frågan blivit allt mer aktuell eftersom det på senare tid inträffat flera olyckor, där både mopeder, motorcyklar och bilar varit inblandade.

– Det är ett problem i hela samhället och jag vet inte om det blivit värre med åren. Vi måste föra ett resonemang med alla inblandade. Framförallt föräldrarna måste tala med sina ungdomar om trafikvett och säkerhet.

Jonas Halling är teamchef på polisen i Västervik. En av hans poliser tog för ett par veckor sedan initiativ till en träff och bjöd in ett tiotal ungdomar för samtal.

– Det är ett bra initiativ. Det kan hjälpa att sitta ner och prata, att arbete förebyggande så mycket som möjligt men vi vet inte vad resultatet blir än.

Att göra fler och ständiga kontroller har man inte resurser till i dagsläget.

Det här en webbversion av två artiklar. Båda finns att läsa i sin helhet i fredagens e- och papperstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om