Nu har en av Västerviks mest profilstarka byggnader, det gamla varmbadhuset, stått tomt i några år.
Kulturchefen Maria Rudbo har presenterat ett förslag till hur byggnaden skulle kunna användas som en resurs i Västerviks kulturliv. Varmbadhuset skulle bli en viktig del av det nya stråk som planeras från Kulbacken till Hamngatan, med den nya byggnaden på Slottsholmen och satsningar på de offentliga miljöerna i området. Marken utanför varmbadhuset skulle bli en plats för offentlig konst och lekytor för barn.
I förslaget talas det om varmbadhuset som en kulturell mötesplats med plats både för professionellt utbud och lokalt engagemang. Det talas om lekfullhet och experimentlusta – begreppet "The Magic box" används.
Huset skulle kunna användas för utställningar, filmvisningar och pedagogisk verksamhet.
– Det är önskvärt att knyta ett konstnärligt råd till verksamheten med hög komeptens och nätverk på minst nationell nivå, skriver Rudbo i materialet.
Kommunstyrelsen beslutade att godkänna att man går vidare med planerna. Direktivet är att det ska bli en verksamhet med en budget på två miljoner kronor per år.
I det fortsatta arbetet ska man ta fram vilka anpassningar som behöver göras av huset, en fördjupad beskrivning av vilken inriktning verksamheten ska ha och ta fram en detaljer tidsplan.
Politikerna lade till ett direktiv: att beskriva hur man kan få in externa aktörer i verksamheten.
– Kommunen ensam kan inte driva varmbadhuset, säger Mats Hugosson (C):
Harald Hjalmarsson som var den lade förslaget om tilläggsdirektivet lägger till:
– Varmbadhuset är ett signaturhus för Västervik, och det finns alla möjligheter att göra något bra.
Hjalmarsson pekar ut Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby som en bra modell där kommunalt och privat samsas på ett bra sätt. Där drivs huset av en stiftelse. Han nämner även Fotografiska muséet i Stockholm.
Enligt honom lär det inte vara några problem att hitta samarbetspartners. Läget är bra – inte minst när byggnationen på Slottsholmen står klar.
– Däremot ska kommunen inte sälja huset, slår han fast.
Mats Hugosson pekar på ett exempel där man från start inte tänkt igenom hur verksamheten skulle drivas.
– När man byggde konstmuseet i Kalmar byggde man ett väldigt fint hus. Däremot tänkte man inte på hur man skulle finansiera verksamheten i huset.