Dyrare att resa för kortbetalare

Det kommer att bli dyrare att åka buss i Kalmar län efter nyår – i synnerhet för dem som bara reser någon enstaka gång. Landstingsledningen tänker införa en så kallad ombordavgift för dem som väljer att köpa biljett direkt på bussen.

Höjningar. Det blir dyrare att åka buss efter nyår.

Höjningar. Det blir dyrare att åka buss efter nyår.

Foto: Ilkka Ranta/Arkiv

Prishöjningar2015-10-27 14:00

Priset för en resa höjs med 30–40 procent om man inte använder Resekassa eller periodkort. En 1-zonsbiljett kommer att höjas från 26 kronor till 36, en två-zonsbiljett höjs från 36 kronor till 46.

Landstingsrådet och socialdemokraten Anders Henriksson försvarar höjningarna.

– Vi följer egentligen bara utvecklingen. Det är många andra trafikbolag, både för bussar och för tåg, som har gjort likadant. Vi vill ha bort kortbetalningar från bussarna, att det ska gå snabbare och bli enklare ombord. Vi vill att folk ska köpa periodkort eller använda sig av Resekassa. Det blir smidigare, säger Anders Henriksson.

Han berättar också att allt inte blir dyrare. Nattaxan kommer att slopas. Det gör det billigare att resa för dem som väljer sena nätter och kvällar.

Priset på enkelbiljetter, periodkort och egenavgift i färdtjänsten höjs i snitt med 2,5 procent. Det innebär för KLT:s resenärer en höjning med en krona. Vid sjukresor höjs nivån på egenavgiften med 25 kronor och fribeloppet höjs med 450 kronor.

– Det betyder att resenärerna får betala 2 250 kronor innan de når taket till högkostnadsskyddet efter 18 resor, säger Anders Henriksson.

Taxan för den egna avgiften har varit oförändrad sedan 2009. Drygt 30 procent av sjukresorna med servicefordon omfattas av fribeloppet eller är avgiftsbefriade på andra grunder. Även i fortsättningen räknar man med att 30 procent av sjukresorna kommer att vara avgiftsfria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om