Ungas psykiska hälsa ska stärkas

All psykisk ohälsa handlar inte om diagnoser och medicinering, det kan ibland räcka med samtal. Därför ska en ny mottagning för barn och unga startas upp i Västervik.

Ohälsa. Psykologerna Ing-Marie Sandsved, Magdalena Ståhle och Anders Rönnberg är med och startar upp den nya mottagningen i Västervik.

Ohälsa. Psykologerna Ing-Marie Sandsved, Magdalena Ståhle och Anders Rönnberg är med och startar upp den nya mottagningen i Västervik.

Foto: Elin Lönn

Primärvård2015-11-10 22:00

Den psykiska ohälsan ökar i landet men en stor del kan förebyggas. Den första december öppnar en ny mottagning för barn och unga med lätt till måttlig psykisk ohälsa. På mottagningen kommer fem behandlare att jobba, två är redan rekryterade. Det är psykologerna Ing-Marie Sandsved och Anders Rönnberg som tillsammans med chefen för barn- och ungdomshälsan i Kalmar län, Magdalena Ståhle, har flyttat in i gamla hudmottagningen på Västerviks sjukhus. Men det är en tillfällig inflyttning, i januari ska mottagningen flyttas ner till Kvarngatan 12 nere på stan.

– Det här kommer vara en första linjen för barn och ungdomar mellan sex och 17 år. Vi gör inga utredningar och ställer inga diagnoser, det är kortare behandlingstider med ungefär fem tillfällen, berättar Magdalena Ståhle.

Mottagningen ska serva kommunerna Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn och vid behov kan behandlarna åka ut till hälsocentralerna. Meningen är att föräldrar ska kunna höra av sig till mottagningen med funderingar och frågor som rör deras barns psykiska mående och sedan kan de antingen få rådgivning via telefon eller få en besökstid. Sedan träffar någon av behandlarna föräldrarna, barnet eller alla parter samtidigt. Magdalena Ståhle tycker att det är jättebra om föräldrar som funderar på hur deras barn mår hör av sig, hela poängen är att det ska vara lätt att få kontakt med mottagningen och att det inte ska vara några långa väntetider.

– Det vanliga är att man söker hjälp för sent, det är mycket som kan stoppas upp med hjälp av goda samspel. Vi hjälper föräldrarna att hjälpa sina barn, det är resursstarka föräldrar som söker sig till barn- och ungdomshälsan.

Men varför ökar den psykiska ohälsan då? Anders Rönnberg tror att unga i dag i stor utsträckning beskyller sig själva om det inte går bra för dem, om de till exempel inte får något jobb efter studenten, till skillnad från förr då man kanske i första hand skyllde på samhället. Ing-Marie Sandsved tror att en ökande press på unga också kan vara en bidragande faktor och att tonåringar redan har mycket att handskas med.

– Att vara tonåring är en utvecklingskris i sig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om