Sedan i höstas finns tre kliniska träningscentrum i Kalmar län sedan en avdelning öppnats på sjukhuset i Västervik. De andra två finns vid länssjukhuset i Kalmar och vid sjukhuset i Oskarshamn.
– Det underlättar mycket för oss att vi har egna undervisningslokaler, säger sjuksköterskan Lena Karlsson, samordnare och den som håller i utbildningarna på kliniska träningscentrumet i Västervik.
Lokalerna används flitigt. Förutom all personal som ska utbildas så används lokalerna av de som studerar till sjuksköterskor vid Linneuniversitetet. 50 personer kan ha utbildning samtidigt, men när nyanställda och semestervikarier ska informeras samt utbildas får man även använda samlingssalen på psykavdelningen.
– Dessutom har alla avdelningschefer sina dagliga möten hos oss där man bland annat diskuterar beläggningen på sjukhuset. Det innebär att man kan flytta personal eller patienter beroende hur det ser ut på de olika avdelningarna.
Enligt Lena Karlsson innebär det dessutom det att cheferna är mer uppdaterade när det gäller vilka utbildningar som är på gång. Det ligger på chefernas ansvar att se till att personalen fortbildas.
– En annan fördel är att vi kan genomföra utbildningar som personalen efterfrågar. Det kan skilja sig från avdelning till avdelning, säger Lena.
Det är inte bara sjukhusets personal som får ta del av utbildningarna utan även sjukvårdspersonal som är anställd av kommunen.
– Det är viktigt att ha ett bra samarbete mellan landstinget och kommunen. Man lär känna varandra och det är mycket lättare att ta kontakt om man har ett ansikte framför sig.
Centret har utbildningsstationer för bland annat hjärt- och lungräddning, olika sorters trauma och simulatorträning för återupplivning av nyfödda barn och förlossningssituationer där komplikationer uppstått.
Under tisdagens fick personal från förlossningen samt avdelning 89 träna på hjärt- och lugnräddning under ledning av sjuksköterskorna Margita Granqvist och Linda Bodin Törmä.
De båda satte ihop olika scenarion som personalen sedan fick träna på.
– Tanken är att alla personal ska få gå på utbildning en gång om året. Vi är bara två utbildare och vi är mycket personal, så det tar sin tid, säger Linda Bodin Törmä.
Barnmoskorna Malin Nyström och Eva Thunström fick träna på olika scenario.
Först fick de ta hand om en gravid som hade slutat att andas sittandes vid frukostbordet. Vid det andra scenariot fick de ta hand om en 69-årig kvinna som hittades liggande livlös i duschen.
Det första de gjorde vara att kolla om personen andades eller inte. När det hade konstaterats att personen inte andades så kallade man på hjälp innan man satte i gång med hjärt- och lungräddning för hand innan man till slut tog hjälp av en hjärtdefibrillator.
Båda gick inför sina uppgifter med stor entusiasm och visade också att ha ett bra samarbete är A och O.
– De som håller i utbildningarna är jätteduktiga. Det är bra att vi får öva får då vet man hur man ska agera när det blir verklighet. Att vi har fått ett kliniskt träningscentrum i Västervik är jättebra, säger Eva Thunström.
I avdelningens stora samlingslokal deltog nio personer i en utbildning när det att gäller att sköta sonder. Det finns olika varianter beroende från person till person.
Utbildningen hölls av Christina Johansson och Monica Hellgren, båda sjuksköterskor, från träningscentrumet i Kalmar.