Brevbärarna får det allt tuffare

I höstas infördes ett nytt system för landets brevbärare att dela ut posten. Många upplever det som klumpigt och tungt.

Tufft. Brevbärarnas arbetsbörda har blivit tyngre på senare år.

Tufft. Brevbärarnas arbetsbörda har blivit tyngre på senare år.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Posten2016-01-05 04:00

Anledningen till att Postnord, före detta Posten, har omorganiserat arbetet är att vi skickar betydligt färre brev i dag än vad vi har gjort tidigare. På mindre än ett år har brevvolymerna minskat med nio procent och Postnord redovisar ett rörelseresultat på 33 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med 345 miljoner kronor under tredje kvartalet förra året, enligt SVT Nyheter.

En före detta brevbärare berättar att hans gamla arbetskamrater kroknar en efter en.

– Distrikten har blivit större. Många har fått det väldigt tufft. Så här års möter jag brevbärarna vid 17-tiden med pannlampa när det delar ut posten. Allt verkar ha blivit så toppstyrt, säger han.

När brevbärarna jobbar på det nya sättet ska de hålla reda på fyra olika flöden. Det blir mycket plockande från cykeln eller i bilen. Det är stora och små brev, reklam och paket. Alla i var sin egen liten hög.

Anders Södergren är brevbärare i Västervik och sektionsordförande för Seko/Mjölby. Han har jobbat som brevbärare i drygt 30 år. Han och hans kamrater upplever det nya systemet som lite klumpligt och omständligt.

– Nu har vi fyra istället för tre flöden att hålla reda på. Men än så länge har vi fått ut all post varje dag. Det har man inte lyckats med på alla ställen. I Västervik har det fungerat ganska bra ändå, säger Anders Södergren.

Dessutom får brevbärarna arbeta längre tid ute. Deras tidigare arbetsuppgifter med att sortera breven sköts numera i allt större utsträckning maskinellt.

Jörgen Edström är produktionsområdeschef för Postnord. Han anser att det nya systemet kräver en viss tillvänjning och att del kanske saknar gemenskapen vid sorteringsarbetet.

– Det är för tidigt att göra en utvärdering redan, säger Jörgen Edström.

På många håll vittnar man samtidigt om att trivseln bland de anställda har blivit sämre. Postnord skrev redan i förra årets årsredovisning att "det lägre resultatet för trivsel och engagemang är inte tillfredsställande" och Postnord "stärker nu åtgärderna ytterligare för att öka engagemanget och förbättra ledarskapet."

Men i den medarbetarenkät, som presenterades i SVT Nyheter på söndagen, har resultatet – tvärt emot företagets intentioner – blivit sämre. Sämst betyg ger de postanställda faktorer som trivsel och hälsa, samt för förtroendet för högsta ledningen.

– Förr var det aldrig någon som slutat på posten. Det gör folk i dag, säger Anders Södergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om