I år började den riktiga pollensäsongen redan i början av mars, med hassel och al. Men värst för många är björken – vars blomning precis har påbörjats.
– Björken är det många som är känsliga för, precis som gräset på sommaren. Nu är björken i sin linda, säger Eva Elb, biomedicinsk analytiker på sjukhusets laboratorium för klinisk kemi och transfusionsmedicin.
På sjukhusets tak finns en ”pollenfälla” som kontrolleras tre gånger i veckan. I år sattes den upp den 16 februari. Resultatet från mätningarna skickas in till ett palynologiskt laboratorium i Stockholm. På sajten www.pollenrapporten.se går det sedan att läsa om pollenläget i vår region och i landet. Västervik är den enda platsen i Kalmar län där sådana här mätningar görs, och arbetet har pågått sedan 1987.
Enligt den senaste mätningen i Västervik, som skedde i onsdags, har måttliga halter av björkpollen och låga halter av sälg och videpollen förekommit i början av veckan. Halten av björkpollen väntas bli hög i slutet av veckan, och enstaka pollen från alm kan fortfarande förekomma.
Pollenhalten i luften varierar från säsong till säsong. Hur höga halter det blir beror på både väder och vind.
– Det har lite betydelse varifrån det blåser. Med sydliga vindar kan det komma pollen från Europa, där blommar redan björken. Det kan bli lika besvärligt för pollenallergikerna. Men nu har vi mest haft nordvästliga vindar, säger Eva Elb.
Hur det såg ut i fjol påverkar också. Ofta – men inte alltid – blir det ett lite lugnare år om fjolåret bjöd på höga pollenhalter.
På apoteken i Västervik märker personalen att pollensäsongen dragit i gång på allvar. Elisabeth Andersson, butikschef på Lejonet och i gallerian på Storgatan, berättar att det börjar gapa tomt på vissa av hyllorna för allergimedicin. Men apoteken har laddat för anstormningen, så det finns medicin kvar för de som behöver.
– Nu börjar björkarna slå ut, och det verkar vara väldigt många som är allergiska mot björk, säger Elisabeth Andersson.
Hon har noterat att kundernas problem med pollenallergi generellt verkar ha förvärrats på senare år. Samtidigt har allergimedicinerna blivit effektivare och billigare. I år finns exempelvis en ny slags nässpray, som inte innehåller några aktiva substanser. I stället lägger den sig som en gel på slemhinnorna i näsan.
Elisabeth Andersson rekommenderar den som tror sig vara drabbad av pollenallergi att testa tabletter eller nässpray mot allergin några dagar. Fungerar det inte – då är det troligtvis bara en vanlig förkylning.