I landstingsbudgeten för 2016 räknar partiet med att Sverige kommer att få ta emot 500 000 flyktingar under det närmaste året. SD har utgått från att de allra senaste veckornas tillströmning kommer att hålla i sig. Siffran har inte stöd i några prognoser från Migrationsverket.
– Bryter man ner siffran på länsnivå skulle Kalmar län få ta emot 27 000 nya invånare. Det klarar vi helt enkelt inte av, säger Bo Karlsson.
Partiet har gjort uppskattningar av vad befolkningsökningen skulle motsvara i ökat antal besök i vården, och hävdar att det skulle krävas tio nya läkare i primärvården.
– Och det är i ett läge då länets nota för hyrläkare stiger, säger Claus Zaar, landstingspolitiker.
De hävdar att inom något år kommer den ökade belastningen att äventyra patientsäkerheten i vården.
SD förespråkar därför att Kalmar län tillsammans med andra landsting ska kräva ett moratorium som sätter stopp för ytterligare asylinvandring.
Landstingsrådet Anders Henriksson (S) ger inte mycket för partiets argumentation.
– Hela deras budget kännetecknas av främlingsfientlighet, och en inställning att man inte ska vara solidarisk med de människor som flyr från krig och oroligheter.
Men visst måste väl de flyktingar som kommer till länet innebära ett tryck på vården?
– Visst är det så, säger Ander Henriksson, men lägger till: Vi har uppföljningar varje vecka, och de signaler vi får från verksamheterna är att trycket ökar. Det är en utmaning, men vi kommer att klara av det här på ett bra sätt.
Asylinvandringen är inte den enda punkten i partiets budget. Partiet pekar också att primärvårdsläkare i Kalmar län hinner med relativt få patientbesök jämfört med många andra landsting. Länets läkare hinner i snitt med 2 500 patientbesök på ett år. Rikssnittet ligger på 2 900 besök.
– Skulle vi komma upp i rikssnittet skulle behovet av hyrläkare minska kraftigt, säger Claus Zaar.
Hur ska det gå till?
Zaar och Karlsson nämner stödfunktioner som läkarsekreterare som viktiga för att frigöra tid för direkt patienttid för läkarna.
Landstingsrådet Anders Henriksson säger att patientbesöken är en av många siffror man tittar på, men att det inte säger hela sanningen.
– Ersättningsmodellerna varierar från landsting till landsting, säger han.
Enligt honom kan läkare i andra landsting få upp ersättningsnivåerna genom att hinna med många men korta möten.
– Vi baserar vår ersättning på hur behovskrävande de listade patienterna är. Vi vill inte att patienter stressas igenom.