– Jag har kommit hit för att berätta att hela socialdemokraternas grupp i miljö- och byggnadsnämnden har avsatts.
Med de dramatiska orden möter Lars Bertilsson, förste vice ordförande i miljö-och byggnadsnämnden, pressen på torsdagen. Dagen innan har Socialdemokraternas representantskap i kommunen haft nomineringsmöte. Där stod det klart att valberedningen ville byta ut Lars Bertilsson mot en ny kraft.
– Jag fick höra att jag kostat kommunen sex miljoner kronor. De andra ledamöterna i miljö- och byggnadsnämnden slöt upp bakom mig. Det uppfattades som ett ultimatum, och efter en votering beslutade representantskapet att samtliga ledamöter och ersättare ska bytas ut inför nästa mandatperiod.
Enligt Bertilsson var deltagarna vid mötet djupt splittrade. Valberedningens förslag vann med siffrorna 25-22.
– Inte en enda av ledamöterna under den kommande mandatperioden har erfarenhet av arbete i miljö- och byggnadsnämnden.
Vad gällde striden? Historien går tillbaka till 2011. Miljö- och byggnadskontoret skulle ta ställning till bygglov för värmeverkets utbyggnad. Tre linjer fanns:
* Tjänstemännen rekommenderade avslag, utbyggnaden följde inte detaljplanen.
* Vänsterpartisten Leif Svensson vill att man skulle undersöka om inte värmeverket kunde flyttas till Målserum.
* Den dåvarande borgerliga majoriteten vill godkänna bygglovet.
Socialdemokraterna med Bertilsson i spetsen förespråkade avslag, men efter en votering blev det bygglov. Däremot överklagades bygglovet av två närboende i området, vilket ledde fram till att bygget försenades med kostnader för Västervik Miljö & Energi som följd.
– Vi stod upp för att lagar och regler skulle följas i Västerviks kommun, säger Lars Bertilsson, om sitt och partikamraternas agerande.
Han har svårt att förstå att han skulle kunna lastas för de förseningar som privatpersonernas överklagande ledde till.
Enligt valberedningens ordförande Veikko Kärki var värmeverket inte avgörande, utan partiet har fått ta emot kritik under lång tid från flera olika håll mot miljö- och byggnadsnämndens arbetssätt.
– Det har inte bara berott på Lars Bertilsson, säger han. Kritiken både riktat sig mot nämnden som helhet och tjänstemännens arbetssätt.
Tillträdande kommunalrådet Tomas Kronståhl är inne på samma tankegångar. Samtidigt bekräftar han att exemplet med värmeverket togs upp av Veikko Kärki.
– Han är ju även vice ordförande i Västervik Miljö & Energi så det var nog ett naturligt exempel för honom.
När VT tar upp sambandet att Veikko Kärki både leder valberedningen, och har en hög post i det bolag som drabbades ekonomiskt av förseningarna svarar Kärki:
– Det är absolut inte en personlig vendetta.
Ny ordförande i miljö- och byggnadsnämnden blir Lennart Pettersson. Han har framförallt varit aktiv i kyrkopolitiken både i Västerviks församling och på stiftsnivå. I dag sitter han även med i kommunens revision.
– Det är en i hösta grad erfaren person, säger Tomas Kronståhl.
Veikko Kärki beklagar att partiet tappade samtliga ledamöter.
– Vi ställdes inför ett ultimatum. Vi hade gärna sett att de andra fortsatt.