Den här veckan har eleverna i årskurs nio på Alphaskolan ägnat sig åt ett projekt där sex olika ämnen inkluderats. Ämnena är slöjd, hemkunskap, teknik, matematik, bild och NO, och slutresultatet är nio stycken pepparkakshus. De nio grupperna som byggt varsitt hus har bildats över klassgränserna.
– Ett av skolans mål är att lära sig samarbeta med andra. Här tränar de sig också i att kunna utnyttja sina kunskaper på bästa sätt, berättar Magnus Eriksson, en av lärarna som står bakom projektet.
Under veckan har eleverna arbetet med såväl ritningar och kartongmodeller som med att räkna ut kostnaderna och föra processdagbok. Tanken är att projektet ska efterlikna hur verkligheten ser ut på många företag, med många olika uppgifter som görs tillsammans med andra.
Efter noggranna förberedelser och långa diskussioner kring idéer och tillvägagångssätt sattes arbetet med att bygga ihop pepparkakshusen igång. Torsdagsförmiddagen ägnades åt pepparkakshusbygge och under eftermiddagen fick eleverna i årskurs sju och åtta chansen att vara delaktiga. Då ordningsställdes nämligen en utställning av alla husen, där sjuorna och åttorna sedan fick ta ställning till vilket hus de tyckte var snyggast. Huset med flest röster blir sedan vinnare i den ena kategorin.
– I den andra kategorin bedömer vi lärare helheten, hur grupperna lyckats under processen, berättar Magnus Eriksson.
Vilka som vinner avslöjas på fredagen under skolans julavslutning.
Pepparkakshusen förställer olika typer av byggnader och inspirationen har hittats på olika sätt. Men gemensamt bland flera grupper är att de försökt hitta sätt att sticka ut. Vilket exempelvis resulterat i ett Eiffeltorn, en sommarstuga och en tekanna. Greta Cudmore, Elin Moberg och Carl Andrae berättar att deras tanke var att göra något annorlunda.
– Det här är egentligen ett Eiffeltorn. Under tiden blev det något annat, men det är snyggt ändå, säger Greta Cudmore och lägger på lite mer glasyr på tornet.
För Embla Larsson, Emma Lundmark, Jonatan Karlsson och Josef Strand ledde samma tankesätt till skapandet av en tekanna.
– Vi tog med den här för att ha som modell, berättar Embla Larsson och håller upp en skål.
Det märks att gruppen hade förberett en hel del under veckan. Men skyltarna som pekar ut Blankaholm, Gamleby och Hjorted kom dit av en slump.
– Vi hade glasspinnar över, berättar Emma Lundmark.
– Och det var kul att göra något lokalt, fortsätter Josef Strand.