De senaste tio åren har andelen sysselsatta i åldern 65–74 år nästan fördubblats. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Sedan 15 år tillbaka blir man inte längre med automatik pensionär bara för att man firar sin 65-årsdag. Det finns möjlighet att fortsätta arbeta fram till 67-årsdagen. Samtidigt är det möjligt att ta ut pensionspengar från 61 år utan att för den skull sluta arbeta.
Pensionsbegreppet har blivit allt mer flytande. Birgitta Johansson är ett exempel på det. Hon jobbade i en herrans massa år inom psykiatrin – i huvudsak inom rättspsykiatrin. Han började när sjukhuset hette Sankta Gertrud, fortsatte på Norra och slutade på ”Psyket” på lasarettet inne i stan.
När hon fyllde 61 kände hon att det kunde vara nog. Hon såg fram emot att bli ledig, slippa ge sig i väg till jobbet i ur och skur.
– Jag sade upp mig, tog ut lite komptid och blev pensionär i februari 2010.
Men livet som pensionär blev inte som hon tänkt sig. Hon var snart tillbaka i förvärvslivet.
– Det dröjde bara ett par månader innan jag började jobba på Tjustgården. Det höll jag på med i flera år, säger hon.
Under de senaste åren har hon jobbat på Silwer Bemanning i Västervik och ser inget slut på arbetslivet trots att hon fyllt 67. Hon har kollegor och bekanta som fyllt 70 och fortfarande är aktiva.
– Så länge jag orkar och mina kunder vill ha mig tänker jag fortsätta, säger Birgitta Johansson.
I dag sysslar Birgitta med städning. Hon har nio kunder som hon besöker regelbundet och så hjälper hon ibland till med någon flyttstädning. Hon jobbar omkring 40–50 timmar i månaden. På måndagar och tisdagar är Birgitta i regel ledig. Onsdag, torsdag och fredag är det jobb.
Birgitta tycker det är trevligt att komma ut och möta människor. Hon känner att hon gör nytta och får och blir en social kontakt för många som kanske sitter mycket ensamma.
I november 2005 räknades nio procent av 65-plussarna som sysselsatta. I november förra året var motsvarande siffra 17,1 procent. Den största ökningen är i åldrarna 65–67 år. Traditionellt är det egna företagare, läkare och andra akademiker som oftast fortsätter upp i åldrarna.
Men hos Silwer Bemanning handlar det mycket om hantverkare av olika slag. Det är ingen där som jobbar heltid och det är överhuvudtaget sällsynt att de som valt att jobba efter 65 år jobbar heltid. De flesta jobbar mindre än 20 timmar i veckan.