Östersjön påverkas av läkemedel

Att Östersjön inte mår speciellt bra är vida känt. Nu har ny forskning kommit som visar att läkemedel kan göra vattnet ännu sämre.

Blåmusslor påverkas av läkemedel vi släpper ut i Östersjön.

Blåmusslor påverkas av läkemedel vi släpper ut i Östersjön.

Foto: Sebastian Valanko

Påverkan2014-05-14 14:23

Det är Hanna Oskarsson, doktor vid Stockholms universitet, som ligger bakom avhandlingen. Trots att många läkemedel bryts ner, antingen i kroppen eller i reningsverk, finns ett stort antal läkemedel kvar i reningsverkens utloppsvatten som når sjöar och hav.

Blåmusslor, små kräftdjur och alger från Östersjön – som har utsatts för de smärtstillande läkemedlen diklofenak och ibuprofen, samt det blodtryckssänkande läkemedlet propranolol, som finns i välkända produkter som Voltaren, Ipren och Inderal – har studerats.

Slutsatsen lyder som följer: läkemedel visade sig ha en direkt effekt på flera arter och påverkar samverkan mellan arterna vilket kan ge tydliga effekter i ekosystemet.

– I ett experiment påverkades ett helt modellsamhälle, trots att vissa arter var mindre känsliga för läkemedlet. I en annan studie, med musslor, märkte jag att det var skillnad på hur musslorna reagerade beroende på var vi hade tagit dem ifrån, vilket kan ha berott på bland annat tidigare födotillgång, eller om de hade blivit exponerade för läkemedel eller andra föroreningar innan vårt experiment, berättar Hanna Oskarsson.

Läs hela artikeln i torsdagens VT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om