Det snöar ymnigt när VT möter Sofie Källmark vid hennes hem Strandgården ute på Kårö i Loftahammar. Rökeriet driver hon tillsammans med sin man Per-Åke ”Pelle” Eriksson.
De röda husen ligger som små färgklickar i det för övrigt vita skärgårdslandskapet. Nere vid bryggan ett litet hus med en hög skorsten i plåt, ur vilken röken stiger i en jämn takt.
– Man märker att påsken håller på att bli en lika stor mathelg som julen, säger Sofie Källmark.
Den distinkta doften från rökugnen genomsyrar luften i rökeriets utrymmen. All fisk röks med alspån.
En vanlig vecka börjar Sofie måndagen med att hämta fisk från lokala yrkesfiskare och från fryslagret i Norrköping. Under tisdagen tinas och rensas fisken och de efterföljande dagarna röks den för att på fredagen levereras till kunderna. Men veckorna innan påsk måste Sofie ha rökugnen igång varje dag.
Det är hundratals kilo fisk som ska till matbutiker, samt restauranger som ska ha egna påskbord.
– Den varmrökta regnbågslaxen är populärast, men det blir även en del kallrökt och gravad lax, säger Sofie. Just i dag är det flatrökt ål som ligger på ugnsgallren. Rökugnen är elektrisk och styrs av en dator.
– Den kräver betydligt mindre pass än en traditionell rökugn eftersom temperaturen är förprogrammerad i datorn, säger Sofie.
Trots att ålen är rödlistad så köper Sofie den från lokala fiskare, som har tillstånd att fiska en viss mängd ål.
– Det är bara för att jag vill stödja fiskarna i trakten, säger hon.
Men någon strömming från Loftahammar blir det inte till årets påskbord. Isen i vikarna i Loftahammars skärgård når ovanligt långt ut för årstiden så yrkesfiskarna kommer inte ut med sina båtar.
– De som fiskar klarar sig trots det, de som är verksamma i Loftahammar är pensionerade i dag, säger Sofie.
På sommarhalvåret fiskar Sofie och Pelle själva, då blir det mest flundra, abborre och kanske någon gädda. Utbudet i vår skärgård är inte så stort, berättar Sofie. Laxen kommer från odlingar i Norge, som nästan helt har tagit över den svenska marknaden. Men Sofie köper även från svenska odlingar som finns i trakterna kring Helsingborg.
– En del kommer hit och tror att vi odlar vår egen lax, men så är det inte, säger Sofie.
Helst av allt skulle Sofie vilja odla själv, men att få tillstånd till en egen odlingskasse är jättesvårt numera, på grund av miljöfrågan, berättar hon.
– Havsbottnen under en odlingskasse dör på grund av gödningen från fiskarna, då får man flytta runt den så att bottnen kan återhämta sig, berättar Sofie.
Det är mycket annat att tänka på när man röker fisk.
– Det är bra om fisken har varit fryst innan man röker den, för det minskar risken för bakterier, säger Sofie.
Kryddar gör hon en liten stund innan fisken är helt färdigrökt. På så sätt blir kryddorna upphettade och eventuella salmonellabakterier dör.
Det Sofie tror att många gör fel när de lagar fisk är att den tillagas för länge så den blir torr.
– Klart det inte är gott med torr lax.
Sofie och Pelle har två döttrar, de tycker båda om fisk.
– Den äldsta älskar sushi och musslor, säger Sofie.
Sofies egna favorit på påskbordet är den kallrökta laxen.
– Och så ska det vara en god hovmästarsås till.