Påsken lockar till mer handel

Inför påsken förväntas svenskarna att handla ägg, godis och sill för cirka 7 miljarder kronor. Helgen har blivit en riktig mathögtid.

Påskstubbe. Påsktårtor och lammkött till påsk har blivit vanligare på senare år.

Påskstubbe. Påsktårtor och lammkött till påsk har blivit vanligare på senare år.

Foto: Ilkka Ranta

Påsk2014-04-19 07:05

Påsken har gått om både midsommar och julhelgen och blivit svenskarnas mathelg nummer ett. Enligt en prognos från Svensk handel kommer svenskarna att lägga cirka 7 miljarder kronor på påskrelaterade varor, det är 20 procent mer försäljning av matvaror än en genomsnittlig vecka.

Det är främst livsmedel som höjer omsättningen. De traditionella storsäljarna är ägg, sill och godis men i år verkar det, enligt prognosen, som att grillvaror också kommer att konkurrera om kundernas uppmärksamhet. Det är det förväntade fina vädret och påskens sena ankomst som väntas göra svenskarna extra grillsugna.

Det är under skärtorsdagen som handeln toppar men även under tisdagen och onsdagen väntas försäljningen spränga miljardstrecket. Ännu högre tror Svensk handel att omsättningen hade blivit om högtiden kommit efter löning, istället för att inträffa strax innan nya pengar ramlar in på kontot.

Någon som verkligen märker av den ökande försäljningen av mat är Krister Mattsson på Smultronboda fårgård. Intresset för gårdens produkter har ökat markant och de har märkt en 200-procentig ökning av försäljningen vid påsk, på bara ett par år.

– Vi säljer riktigt mycket, särskilt påsklådor som vi plockar ihop till kunderna. De kan bestämma innehållet själva men våra lamm går åt.

För att lösa den ökande efterfrågan köper man bland annat tillbaka lamm från de man också säljer avelsdjur till.

Krister Mattsson berättar att han inte alltid kan möta den ökande efterfrågan ändå.

– Det är en otrolig brist på svenskt lamm, det kan vara svårt att få tag i. Vi har nästan sålt helt slut. Vi slaktade ett tjugotal lamm inför påsken och tre till kommer jag nog kunna ordna fram.

Det blir långa dagar och korta nätter för att hinna med.

– Alla delar på lammet säljer bra, även året om. Exempelvis svensk lammleg är hårdvaluta.

Själv ställer Krister Mattsson gärna en lammstek på bordet till påsken.

– Jag gillar att späcka den med olika ingredienser. Ibland med aprikoser eller sardeller, det är Jamie Oliver som kommit på de tokigheterna. Men ofta blir det traditionellt med vitlök, timjan och rosmarin. Det är aldrig fel.

Lisbet Eriksson driver Mommehåls gård, där man bland annat säljer ägg från frigående höns. Ägg är något som många ser som obligatoriskt på påskbordet, och det märks på företagets försäljning.

– Våra hönor lägger ungefär 2 000 ägg om dagen och de brukar gå åt. Vi kan ju inte spara äggen så det är vår maximala gräns.

På gården finns 2 500 hönor, de lägger ägg ungefär var 26:e timme.

– I vår gårdsbutik började vi sälja mer redan förra veckan, många är ute i god tid för att vara säkra på att de får ägg på bordet.

För två år sedan tog äggen slut innan påsk. Hur det blir i år vet Lisbet Eriksson inte.

Själv gör hon gärna ägg med kaviar, majonnäs och räkor till påskbordet men även en specialare från Tofvehult brukar det att bli.

– Det är en låda med hackade ägg, lök och sill som gratineras i ugnen med ströbröd. Det är riktigt gott på påskbordet.

Så ser handeln ut

Påskmaten

Skärtorsdagen är den dagen då handeln säljer som mest, prognosen för i år ligger på 1,7 miljarder kronor.

Sammanlagt förväntas svenskarna handla för 7,05 miljarder kronor inför påskveckan.

En normalvecka omsätter handeln 5,88 miljarder kronor.

Siffrorna visar försäljningen i landets livsmedelsbutiker och Systembolagets försäljning.

Ica Maxi i Västervik räknar med att sälja 5,5 ton lösgodis och lika mycket förpackat godis under påskhelgen.

Källa: HIU Research och Ica Maxi Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om