På Handikappcentrum i Västervik höll Kalmar läns Parkinsonförening årsmöte under lördagen. En av punkterna var en föreläsning med Roger Svensson, som sedan 30 år tillbaka är Västervikare. Från början är han sjusköterska men i dag arbetar han bland annat med medicineringsfrågor för olika former av Parkinsons sjukdom. Under sin föreläsning berättade Roger Svensson om olika mediciner, de flesta välbekanta för åhörarna, och om de nya rön och forskningsinsatser som görs för att utveckla och effektivisera medicineringen.
I dag finns inget botemedel mot sjukdomen, även om stamcellsforskningen ett tag visade på bra resultat och cellerna började producera det dopamin vars brist är orsaken till sjukdomarna. Problemet var att cellerna började växa till okontrollerat, vilket ledde till tumörer. Roger Svensson tror att man i framtiden kan komma att kunna bota sjukdomen, nya framsteg görs hela tiden. Men än så länge koncentrerar sig hans arbete på mediciner som kan lindra symptomen, främst överrörlighet i kroppen, vilket kan leda till de karaktäristiska skakningar många med Parkinsons tidvis drabbas av.
Ett av flera problem som finns när det kommer till medicineringen är att medicinerna i början fungerar bra men med tiden så avtar effekten.
– Det är önskvärt att få en jämnare tillförsel av medicin, inte bara när symptomen är som värst, säger Roger Svensson. Och på det området sker spännande forskning som kan komma att minska mängden L-dopa man behöver få.
Vissa ämnen måste nämligen spädas i stora mängder vätska men framsteg har gjorts. Här är Roger Svensson en av de inblandade. Det är Nil Dizdar vi Linköpings universitet som leder forskningen och den förre nobelpristagaren Arvid Carlsson är också han involverad. Målet är att ta fram en subcutan behandling, som injiceras under huden, likt en insulinpump för diabetiker. För att göra det måste mängden L-dopa, en vätska som är ett förstadium till dopamin, kraftigt reduceras och det är man på god väg att lyckas med.
På mötet valdes också Ann Johansson som ny ordförande för föreningen.